Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Basın Sözcüsü Stéphane Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart'a tam destek verdiğini dile getirdi.

Dujarric'a, cuma günü, "Yeni Düzen" makalesine dayanarak Colin Stewart'ın Kıbrıs sorunundaki çıkmazdan Kıbrıslı Rumları sorumlu tutup tutmadığı ve raporlarının bir nüshası olup olmadığı soruldu.

Dujarric ise bu soruya yanıt olarak, "Özel bir ortamda gerçekleşmiş olabileceği bildirilen konuşmalar hakkında yorum yapmayacağım. Önemli olan Genel Sekreter'in görüşü, Kıbrıs konusundaki görüşleridir. Ocak ayında yayımlanan iki rapor vardı. Bu raporlarda tavrı net. Bu, Sekreterliğin pozisyonudur. Birleşmiş Milletler olarak bizler, ki buna Sayın Stewart ve Kıbrıs'taki misyon da dâhildir, Kıbrıs'ta her iki tarafla da tarafsız bir şekilde çalışıyoruz. Sayın Stewart, çalışmalarında Genel Sekreterin tam desteğine ve güvenine sahiptir." dedi.

Dujarric‘den ayrıca, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades'in "Gerçekten de benzer bir şey söylendiyse, en azından artık BM'nin bir temsilcisinden değil, uluslararası hukuku çiğneyenlerin bir temsilcisinden bahsettiğimiz söylenebilir." sözleri hakkında da yorum yapması istendi.

Stéphane Dujarric de cevaben, "Pozisyonumuz değişmedi. Ve gazetecileri ve gözlemcileri Genel Sekreter'in pozisyonunun ne olduğunu görmeye teşvik ediyorum, bu siyah ve beyaz kadar net. Bu Sayın Stewart'ın konumudur. Genel Sekreterin tam desteği ile çalışmalarına devam etmekte ve tarafsız bir şekilde çalışmaya devam edecek. Özel konuşmalardan çıkan söylentilere değil, resmî olarak söylenenlere ve resmî raporlarda yazılanlara odaklanmanın önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Sözcü ayrıca, "Bence önemli olan, Sayın Stewart'ın Genel Sekreteri temsil etmeye ve Birleşmiş Milletleri mümkün olan en tarafsız şekilde temsil etmeye odaklanan çalışma tarzıdır. Ve kendisi Genel Sekreterin tam desteğine sahiptir" diye ekledi.

KHA/ARM/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı