Kıbrıs Merkez Bankası (KMB) kredi alanlara, kredi sözleşmesi koşullarını seçmeden önce artan faiz oranlarına karşı dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

KMB bugün yayımladığı basın açıklamasında "Geçtiğimiz aylarda uluslararası faiz oranlarındaki artış eğilimi hem hane halklarının hem de işletmelerin borçlanma maliyetini önemli ölçüde artırdı" dedi.

KMB'nin Temmuz 2022'den bu yana temel faiz oranlarını yedi kez artırması, uzun bir ultra düşük faiz döneminin ardından borç verme oranlarını yeni zirvelere taşıdı ve borçluların geri ödeme kapasitesine ilişkin endişelere neden oldu.

KMB, diğer hususların yanı sıra, borçlulara ister sabit ister değişken faizli olsun, bir faiz oranı planı seçmeden önce, faiz oranlarının seviyesinin statik değil dalgalı olduğunu dikkate almaları ve bir kredinin tüm süresi boyunca aylık taksit dâhil olmak üzere kredi sözleşmelerini dikkatlice incelemelerinin yanı sıra, özellikle sabit faizli krediler söz konusu olduğunda, kredilerini "kilitlemeyi" seçmeden önce faiz oranı döngüsünü dikkatlice incelemeleri çağrısında bulundu.

İlgili açıklamada "Faiz oranları, dönemin geçerli makroekonomik koşullarına bağlı olarak dalgalanmaktadır. Bu nedenle, kredi sözleşmesinin özelliklerine ilişkin borçlu kararları araştırma, analiz ve endişe sonrasında alınmalıdır" dedi.

KHA/NST/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı