Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Ανάπτυξης και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών

 

Απαραίτητο να στηριχτούν τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων και να ενταχθούν τα ΤΑΕΠ των ιδιωτικών στο ΓΕΣΥ

Το πρώτο που θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε, είναι ότι το ζήτημα της ένταξης των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ,  σχετίζεται και με την κατάσταση που επικρατεί στα δημοσία νοσηλευτήρια, τα οποία σήμερα σηκώνουν το συντριπτικό βάρος, σε ότι αφορά στον τομέα των πρώτων βοηθειών. Η κατάσταση στα επείγοντα περιστατικά των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι δυστυχώς απαράδεκτη και απογοητευτική.

Γνωρίζουμε όλοι, ότι η υποστελέχωση και η μη στήριξη, όπως θα έπρεπε, των επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσηλευτηρίων οδηγεί στο να πηγαίνει εκεί κόσμος με σοβαρά προβλήματα και κατά τη διάρκεια της αναμονής του να επιδεινώνεται η κατάσταση του.

Το δεύτερο που έχει ξεκαθαρίσει σήμερα, είναι ότι χρειάζεται πολιτική απόφαση από πλευράς Υπουργείου Υγείας, για να διεξαχθεί επιτέλους ο αναγκαίος διάλογος για την ένταξη των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ. Είτε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα λειτουργούν ΤΑΕΠ εντός του ΓΕΣΥ, είτε θα τα κλείσουν.

Θέλουμε να καλέσουμε το Υπουργείο Υγείας, άμεσα να δώσει αυτή την σημαντική πολιτική κατεύθυνση στον ΟΑΥ, για να μπορέσει επιτέλους να διεξαχθεί ο αναγκαίος διάλογος και να γίνει αυτή η ρύθμιση. Δεν μπορεί να λειτουργούν εντός του ΓΕΣΥ κλινικές και νοσοκομεία, με αριθμό τμημάτων τους εντός ΓΕΣΥ και ένα αριθμό εκτός ΓΕΣΥ. Άμεσα θα πρέπει να γίνει αυτή τη ρύθμιση.

 

26/05/2022