ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΑΛΑ

Πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης

«Αντιγόνη μετά τον Σοφοκλή»: μια site specific παράσταση

την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 στις 2030  στο Οθωμανικό Χαμάμ της Λάρνακας

Σε παραγωγή του θεάτρου Σκάλα και σκηνοθεσία Μαρίας Βαρνακκίδου

Ισμήνη: Μόνο με τον θάνατο μου μπορώ ποτέ να τη φτάσω

Το Θέατρο Σκάλα παρουσιάζει σε Παγκύπρια πρώτη το θεατρικό έργο «ΑΝΤΙΓΟΝΗ μετά τον Σοφοκλή» της Λούλου Ράτσκα, σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρνακκίδου.

Πρόκειται για μια τολμηρή ελεύθερη εκδοχή της Λούλου Ράτσκα στην αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή. Η συγγραφέας, κάνοντας μια πλήρη επανεξέταση του μύθου, δείχνει πώς θα ήταν η Αντιγόνη και η Ισμήνη αν μπορούσαν να ζήσουν σαν κανονικοί άνθρωποι που θέλουν να πάνε σε ένα μπαρ, να γνωρίσουν άντρες, να ερωτευτούν. Η Ράτσκα συγκεντρώνεται μόνο στους δύο αυτούς χαρακτήρες και ανιχνεύει τα όρια της τραγωδίας στην σημερινή εποχή όπου και τοποθετεί τη δράση. Παράλληλα, θέτει στο επίκεντρο όχι μόνο την καταδικασμένη, επαναστάτρια Αντιγόνη, αλλά και την στωική της αδελφή Ισμήνη. Κυρίαρχα στοιχεία είναι τόσο τα κίνητρα της Αντιγόνης όσο και ο αγώνας της Ισμήνης να καταλάβει και να αποδεχτεί τις πράξεις της αδερφής της. Η Ισμήνη παίρνει κεντρική θέση στην πλοκή και μέσα από την ιστορία της βλέπουμε πώς βιώνει την απώλεια της αγαπημένης της αδελφής.

Πρόκειται για μια site specific παράσταση στο Οθωμανικό Χαμάμ της Λάρνακας (απέναντι από το τέμενος Τούζλα) στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη. Λόγω της ιδιαιτερότητας του αρχαιολογικού χώρου, για πρόσβαση σε άτομα ΑμεΑ, παρακαλούμε ενημερώστε εκ των προτέρων την παραγωγή.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συγγραφέας: Λούλου Ράτσκα

Σκηνοθεσία: Μαρία Βαρνακκίδου

Μετάφραση: Μάριος Κωνσταντίνου

Δραματουργία: Κύρος Παπαβασιλείου

Σκηνική Επιμέλεια - Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Κίνηση: Αριάνα Μαρκουλίδου

Σχεδιασμός Ήχου: Πάνος Μπάρτζης

Παίζουν: Λουκία Πιερίδου, Πέννυ Φοινίρη

>> 18, 19, 20, 21, 26, 27, 28, 30 Ιουνίου & 1, 4, 5, 7, 8, 10, 11 Ιουλίου, Χαμάμ στην Πλατεία Χαμίτ Μπέη, 6050, Λάρνακα, 20.30. Διάρκεια: 85 λεπτά (χωρίς διάλλειμα)

Τιμή εισιτηρίου: €15 και €13 (μειωμένο) Προπώληση: soldoutticketbox.com

Πληροφορίες: Θέατρο Σκάλα 99617289 / 99353457

 *Μειωμένο εισιτήριο: ΑμεΑ, μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι, ηθοποιοί. Απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού/ταυτότητας στην είσοδο

**Περιορισμένος αριθμός θέσεων

----------------------------------------------------------

Θέατρο ΣΚΑΛΑ

Πρεμιέρα Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 2030 της θεατρικής παράστασης:

Το έργο "Ημερολόγιο μη συμβάντων" του Κώστα Μαννούρη στο Θέατρο Σκάλα

Σε σκηνοθεσία Ονησίφορου Ονησιφόρου

Το Θέατρο Σκάλα συνεχίζει την πορεία του με έναν πιο εξωστρεφή και συλλογικό τρόπο λειτουργίας όπου οι τοπικοί καλλιτέχνες, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου, συν-δημιουργούν το ρεπερτόριο. Το «Ημερολόγιο μη συμβάντων» του Κώστα Μαννούρη είναι το πρώτο έργο αυτής της νέας εποχής του ιστορικού θεάτρου της Λάρνακας.

Στα πλαίσια των νέων αυτών συνεργασιών και του ανοίγματος προς νέους δημιουργούς, το θέατρο Σκάλα συμπράττει με την Θεατρική Στέγη Κύπρου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, Ονησίφορο Ονησιφόρου, ο οποίος αναλαμβάνει την σκηνοθεσία του έργου.

Σύνοψη της πλοκής: Η Καλομοίρα Μισαήλ Πριμικίριου εγκαινιάζει το ιδιότυπο ημερολόγιό της, ένα «ημερολόγιο μη συμβάντων». Στο ανώι της Οδού Πνυκός στο Θησείο της Αθήνας φτάνει απρόσκλητα, μετά από απουσία τριάντα ετών, ένα άγνωστο πρόσωπο. Η υποτιθέμενη φίλη και συμμαθήτριά της Ευανθία Αναγνώστου. Εντός ολίγου αφικνείται κι ο δεκαοκτάχρονος Μηνάς Αρκτούρος για τη μελέτη, δήθεν, της πατριδογνωσίας. Αυτός είναι ο εφηβικός και ισόβιος έρωτας της Καλομοίρας. Προς τι όλα αυτά και γιατί τώρα; Για χάρη των ανθρώπων ή των λέξεων; Είναι απόγευμα, τον τρίτο μήνα του έτους. Ένα δωμάτιο, μια μεγαλοκοπέλα κι ένας ασπασμός. Στον τοίχο, στο δέρμα, στον αέρα.

Συντελεστές Παράστασης:

Κείμενο: Κώστας Μαννούρης

Σκηνοθεσία: Ονησίφορος Ονησιφόρου

Ερμηνεία: Έρικα Μπεγέτη, Ανδρέας Παράσχος και Κρυστάλ Μιχαήλ

Σκηνικά-Κοστούμια: Ανδρέας Παρασκευάς

Μουσική: Αντώνης Αντωνίου

Κίνηση: Άννη Χούρη

Φωτισμός: Γιώργος Λάζογλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Κρίστη Χαραλάμπους

Σύμβουλος Δραματουργίας: Κατερίνα Χριστοδουλίδου

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ

>> Παρασκευή 21, Σάββατο 22, Κυριακή 23 & Παρασκεύη, Τετάρτη 26-Κυριακή 30 Ιουνίου, Αποθήκες Αγίου Λαζάρου Λάρνακα στις 2030

ΙΟΥΛΙΟΣ

Παρασκευή 5, Σάββατο 6 & Κυριακή 7, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.30. Εισιτήρια:

SoldOutTickets.