2022 tarihli Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele ile Aile İçi Şiddet ve İlgili Konular Kanunu'nda değişiklik yapılması için bir tasarı sunan Meclis Başkanı Annita Demetriou, "mevzuatı güçlendiriyoruz ve suçun ispatında sorun yaratmıyoruz" mesajını verdi.

İlgili komitenin başkanı, Milletvekili Fotini Tsiridou, bir gazetecinin kadın cinayetleriyle ilgili, diğer ülkelerin aksine, yasanın Mecliste oylamaya sunulmasındaki gecikmeyle ilgili sorusuna cevaben, "Başka ülkelerin neler yaptığına dair bir bilgimiz yok. Kıbrıs böyle bir yasayı gerçeğe dönüştürdüğü takdirde bu alanda öncülük edecek." dedi.

Tsiridou ayrıca, Hukukçular Komitesi'nin konuyu ceza kanunu çerçevesinde hukukî açıdan incelediğini, aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi'ni de göz önünde bulundurduğunu belirterek "Ceza Kanunu’nun kadın cinayetini yeni bir suç olarak tanımlaması için değiştirilmesini öngören orijinal teklif, savcılığın suçun kanıtlaması için suçun ek bileşenleri üzerinde durması anlamına geliyor. Bu görüş Başsavcılık tarafından kabul edilmedi" dedi.

Tsiridou'ya göre Meclis Başkanı’nın önerisi, ek kanıtlar gerek görülmeksizin, kadın cinayetlerini münhasır bir suç olarak ele alıyor. Bu şekilde, savcılık, ağırlaştırıcı faktörlerin olup olmadığını kontrol ettikten sonra iddianamenin taslağının hazırlanması safhasına geçecek.  

 

KHΑ/NST/MHY/2022

Kıbrıs Haber Ajansı