Milletvekili Alexandra Attalidou, geçtiğimiz yaz Kıbrıs'ta meydana gelen yıkıcı etkilere sahip orman yangınlarının, Doğu Akdeniz bölgesinin yükselen sıcak hava dalgaları ve uzun süreli kuraklık nedeniyle aşırı hava olaylarından orantısız bir şekilde etkilendiğini gösterdiğini belirtti. Attalidou Yunanistan Parlamentosu tarafından düzenlenen EUMED grubu ülkelerinin üyeleriyle, perşembe günü düzenlenen, "Çevrenin korunması için yeni teknolojiler: Doğal afetlerin önlenmesi ve bunlara müdahale" konulu telekonferansta konuştu.

Yunanistan Parlamentosu Çevrenin Korunması Özel Daimî Komitesi'nde konuşan Attalidou, Paris İklim Değişikliği Anlaşması çerçevesinde devletler tarafından verilen taahhütlere ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşılmasına rağmen, iklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha fazla hissedildiğine dikkat çekti.

Attalidou ayrıca, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Doğu Akdeniz'in diğer ülkeleriyle iş birliği içinde, iklim değişikliğinin etkilerini ele almak için bölgesel bir Eylem Planı'nın hazırlanması için üstlendiği inisiyatife de atıfta bulundu.

Son yıllarda Kıbrıs'ı vuran yıkıcı yangınlara atıfta bulunan Attalidou, EUMED ülkeleri arasındaki iş birliği ve koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Attalidou, "hava ve kara yangın söndürme araçlarının rasyonel yönetimi imkânı sağlayan RescEU sisteminin oluşturulması, yangınların zamanında söndürülmesi ve önlenmesi için önemli bir adımdır" dedi.

Attalidou son olarak, ulusal parlamentoların iklim tehdidini kontrol altına almaya yardımcı olacak, zamanında, etkili ve kalıcı çözümler bulma çabalarında önemli bir rol oynadığının altını çizdi.

 

KHΑ/NST/MHY/2022

Kıbrıs Haber Ajansı