Avrupa Atık Önleme Haftası münasebetiyle perşembe günü Lefkoşa'da düzenlenen bir çalıştay, yerleşim bölgelerindeki organik atık yönetiminin düşük oranına dikkat çekti.

Çevre, Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı Çevre Dairesi'ne göre, geri dönüştürülmüş plastik, kâğıt ve cam ambalaj yüzdesi %65'e kadar çıkarken, ambalaj, organik atık, pil ve diğer malzemeler de dâhil olmak üzere ortalama malzeme yüzdesi sadece %17'dir. Bu da atık yönetimi uygulamalarında iyileştirme için çok yer olduğunu göstermektedir. Bu hedef doğrultusunda hem Çevre Bakanı Petros Xenofontos hem de Çevre Dairesi Müdür Yardımcısı Elena Stylianopoulos çalıştayda yaptıkları konuşmalarda, Kıbrıs genelinde yerel yönetimler tarafından "attığın kadar öde" programının uygulanması için gösterilen çabaların altını çizdiler.

Çalıştayda devlet daireleri, STK'lar ve atık yönetimiyle ilgili işletmeler tarafından yapılan sunumlar, atıkların ortadan kaldırılması, geri dönüşüm ve malzemelerin yeniden kullanımına yönelik uygulamalar ve eylemler etrafında şekillendi.

Çevre Komiseri Maria Panayiotou konuşmasında amacın ambalaj kullanımını azaltmak, yeniden kullanmak, geri dönüştürmek ve nihayetinde reddetmek olduğunu belirtti.

Panayiotou, 2020 yılında AB'de 79,3 milyon ton ambalaj atığı olduğunu, bunun da kişi başına 177 kg'a denk geldiğini söyledi. AB'de ambalaj atıklarının son 10 yılda %20 arttığını ve 2030 yılına kadar %19 artmasının beklendiğini de sözlerine ekledi. Yine aynı veriler, AB'de kullanılan plastiğin %40'ını ve kağıtların %50'sini ambalajların oluşturduğunu gösteriyor.

Yetkili, bu atıkların kara, su ve deniz kirliliğinin yanı sıra, 2030 yılına kadar 66 milyon tona ulaşması beklenen CO2 emisyonlarına da yol açtığını belirtti. Bu nedenle Komiserlik, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Bakanlıklar ve Müsteşarlık binaları için çöp sahasına sıfır atık planından başlayarak, planların uygulanması yoluyla insanların zihniyetini değiştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca 100.000 kişinin sürdürülebilir atık yönetimi uygulamalarını benimsemesi hâlinde atık miktarının yılda 17.237 ton azalacağını belirtti.

Bakan Petros Xenofontos konuşmasında "İddialı hedefler belirledik, ancak gerçekçi olmayan hedefler değil" dedi. Önlemenin bir öncelik olduğunu, bunu atıkların en aza indirilmesi ve malzeme ve eşyaların yeniden kullanımının izlediğini kaydetti.

Bakan özellikle 2022-2028 yıllarını kapsayan ve "attığın kadar öde" programının uygulanması için yerel yönetimlere destek verilmesinin yanı sıra dağlık ve yarı dağlık alanlar için bir atık toplama programı, sahil otellerinde atıkların azaltılmasına yönelik bir program ve organik atık yönetimine yönelik yatırımlar için fon sağlanmasını içeren konut atık yönetimi programından bahsetti.

Çevre Dairesi Müdür Yardımcısı Elena Stylianopoulos  konuşmasında tüketicilerin, işletmelerin ve yerel yönetimlerin atıkları azaltmak için ortak hareket etmeleri gerektiğini belirtti. Daha uzun ömürlü ürünler seçmemiz, malzemeleri ve eşyaları yeniden kullanmayı tercih etmemiz, yenilenmiş ve kullanılmış ürünleri satın almamız ve geri dönüşüme aktif olarak katılmamız gerektiğini sözlerine ekledi.

KHA/NST/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı