Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, bir Irak Cumhurbaşkanı’nın Kıbrıs'a yaptığı ilk ziyaretin tarihî ve sembolik olduğunu; iki devlet arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açtığını belirti.

Kıbrıs'a resmî bir ziyarette bulunan Irak Cumhurbaşkanı Abdul Latif Jamal Rashid de ziyaretinin iki dost ülke arasındaki ikili ilişkilerde yeni bir dönemin daha da pekişmesinin temelini atabileceğine işaret etti.

Kıbrıs ve Irak Cumhurbaşkanları bugün Lefkoşa'da, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir görüşme yaptılar. Cumhurbaşkanlarının baş başa görüşmesinden sonra heyetler arasında uzun bir görüşme gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides görüşmeden sonra yapılan ortak basın açıklamasında, bugün ilk kez bir Irak Devlet Başkanı’nın Kıbrıs'a resmî ziyarette bulunduğunu, bunun özel sembolik bir önemi olduğunu, bunun Kıbrıs için çalışma yönündeki ortak iradenin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, iki ülkenin ilişkilerinin güçlendirilmesinin, bölgesel ve uluslararası düzeyde iş birliğinin geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs'a uzun zamandan beri verdiği destekten dolayı teşekkür etti; Kıbrıs'ın Irak'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğini yineledi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides ortak basın toplantısındaki açıklamasında, Irak Cumhurbaşkanı’na Kıbrıs sorunu hakkında bilgi verdiğini, Kıbrıs’ın Birleşmiş Milletler (BM) kararları, Avrupa Birliği (AB) ilke ve değerleriyle uluslararası hukuka uygun bir çözümle yeniden birleşmesine yol açacak müzakerelerin mümkün olan en kısa sürede yeniden başlaması yönündeki kararlılığını dile getirdiğini söyledi.

Kıbrıs ve Irak'ın uluslararası hukuka, devletlerin toprak bütünlüğüne, birliğine ve egemenliğine saygıya büyük önem veren iki ülke olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, Irak'a, ülkenin İslam İş Birliği Teşkilatı içindeki konumu da dahil olmak üzere, Kıbrıs sorununa ilişkin ilkeli duruşundan dolayı teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Irak'ın birliğine, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine tam desteğini yineledi; bu temel ilkelerin sık sık ihlâl edilmesinin, nereden kaynaklanırsa kaynaklansın, yalnızca uluslararası hukukun açık bir ihlâli olduğunu ve bölgede istikrarsızlığa da yol açtığını kaydetti.

Görüşmelerde ekonomi ve yatırım alanları gibi alanlarda ikili ilişkilerin genişletilmesi olasılıkları değerlendirildi. Cumhurbaşkanı Christodoulides, Dışişleri Bakanı'nın Irak ziyareti sırasında, yeni yılın başında iki ülkenin çifte vergilendirmeyi önleme konusunda bir anlaşma imzalayabileceğini umduğunu; bunun iki devletin ekonomik ve yatırım ilişkilerine ivme kazandırabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı, çalınan tarihi eserlerin ülkeye geri getirilmesi, eğitim ve kültür alanlarında iş birliğini teşvik edecek ortak bir zemin olduğu konusunda görüş birliği içinde olunduğunu duyurdu.

Görüşmelerde iki ülke için son derece önemli olan güvenlik ve terörle mücadele konularında iş birliğinin genişletilmesinin önemi üzerinde de görüş alışverişinde bulunulduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Christodoulides, bölgede barış ve istikrarın desteklenmesinde, istikrar ve refah içinde bir Irak’ın bölgesel rolünün, Kıbrıs ve Avrupa Birliği için önemine dikkat çekti; Lefkoşa'nın Irak ve bölgedeki diğer ülkelerle iklim değişikliği konularında iş birliği yapmaya da hazır olduğunu bildirdi.

Gazze’deki durumun da ele alındığını açıklayan Nikos Christodoulides, Kıbrıs ve Irak’ın bölge ülkeleri olarak bölgesel sonuçları olabilecek yeni, çok ciddî gerilimlerin artabileceğinden kaygı duyduklarını, gerilimin nasıl düşürülebileceği konusunda görüş alışverişi yaptıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı, Lefkoşa'nın, her gün görülen tüm bu kabul edilemez şeylerden, bu şiddet döngüsünden kesin olarak çıkmanın tek yolunun, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarına uygun olarak kalıcı bir çözüme ulaşmak amacıyla barış sürecinin yeniden başlatılması olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Nikos Christodoulides son olarak Irak Cumhurbaşkanı’nın bu tarihi ziyaretinin iki ülke ve iki halk arasında yakın iş birliği bağları kurmanın başlangıcı olacağına inandığını vurguladı.

Ortak basın açıklamasında tercüman aracılığıyla konuşan Irak Cumhurbaşkanı Abdul Latif Jamal Rashid de bu ziyaretin iki dost ülke arasındaki ikili ilişkilerde yeni bir dönemin temelini atabileceğini belirtti.

Irak'ın Kıbrıs ile ilişkileri genişletme arzusunu dile getiren ekonomi, ticaret, kültür gibi alanlarda, iki ülke arasında büyük imkanlar olduğuna dikkat çeken Irak Cumhurbaşkanı, ziyaretinin Irak'ın Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerini genişletme arzusunu ifade etmek için bir fırsat olduğunu, kendilerinin Kıbrıs'ın kamu ve özel girişimcilerinin Irak'taki varlığının daha da geliştirilmesi için uygun ortamı sağlamaya çalıştıklarını, Irak'ta çok büyük potansiyel ve yatırım fırsatları bulunduğunu, hükûmetin çeşitli dost ülkelerle daha fazla yatay iş birliği sağlama isteği olduğundan, tüm ekonomik sektörlerde faaliyetleri olduğunu anlattı.

Ülkesinin Kıbrıs Cumhuriyeti dâhil tüm dost ülkelerle stratejik ortaklıklar kurulmasını sabırsızlıkla beklediğini kaydeden Irak Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Christodoulides'i Irak'a davet etti.

Açıklamaların ardından Cumhurbaşkanı Christodoulides, Irak Cumhurbaşkanı ve resmî heyeti onuruna öğle yemeği verdi.

KHA/MG/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı