Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides'in Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile yaptığı görüşmenin ardından Brüksel'de gerçekleştirilecek Avrupa Konseyi Zirvesi'nin sonuç bildirgesine AB-Türkiye ilişkilerine bağlı bir paragraf eklenmesi olasılığı gündemde kalmaya devam ediyor.

Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) ulaşan bilgiye göre, bu aşamada üye devletlerin AB - Türkiye ilişkileri için bir paragraf ya da paragraflar eklenip eklenemeyeceği konusundaki pozisyonları araştırılırken, tartışmaya sunulan belirli bir metin bulunmuyor. Zirvenin gündemi birçok zor konuyla dolu olduğu için konunun tartışılması ihtimali zorlaşıyor.

Lefkoşa'nın pozisyonu, Scholz ve Michel ile yapılan görüşmede de belirtildiği üzere, AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği ile ilgili değerlendirmenin Kıbrıs sorununda kaydedilecek herhangi bir ilerleme ile bağlantılı olarak yapılması gerektiği yönde. Aynı kaynaklar, Kıbrıs'ın Türkiye'ye olumlu bir sinyal göndermesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu, ancak bunun Kıbrıs sorununda ilerleme kaydedilmesi ve ilgili bazı konuların tartışılması ile bağlantılı olarak yapılması gerektiği görüşünü öne çıkardığını belirtiyorlar.

Bununla birlikte, diğer ülkelerden diplomatik kaynaklar, AB-Türkiye ilişkileri hakkında bir değerlendirme veya referansların sonuçlarına dâhil olmanın mümkün olup olmadığı olasılığı ile ilgili son derece dikkatli bir tavır takınmış durumdalar.

Cumhurbaşkanı Christodoulides'in Alman lider ve Avrupa Konseyi Başkanı ile görüşmesi, Cumhurbaşkanı’nın Avrupa Konseyi toplantısına katılımından hemen sonra ve zirve başlamadan önce gerçekleşti.

Kıbrıs daha önce, Almanya, Yüksek Temsilci Josep Borrell'in kasım raporu temelinde AB-Türkiye ilişkilerine ve Komisyon'un rehberliğinde atılacak bir sonraki adımlara ilişkin sonuç bildirgesinde atıfta bulunulmasını talep etmişti.

Kıbrıs ve Yunanistan'ın pozisyonu, öncelikle ciddî bir değerlendirme sürecinin gerçekleştirilmesi ve Kıbrıs meselesinin ilerlemesiyle bağlantılı olarak Türkiye'ye yönelik herhangi bir olumlu adımın ancak konseyin onayıyla atılması gerektiğini vurguladı. İtalya'nın da zirvede bir AB-Türkiye temasını desteklediği kaydedildi.

 

BMGS ile Toplantı

----------------

 

 

Cumhurbaşkanı, Antonio Guterres ve AB 27 liderlerinin katıldığı öğle yemeğinin hemen ardından BM Genel Sekreteri (BMGS)  ile baş başa bir görüşme gerçekleştirdi.

Ajansın edindiği bilgiye göre görüşme sırasında BM Genel Sekreteri, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin yeniden başlaması çabalarına bağlı olduğunu ve Kıbrıs'taki kişisel temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar ile sürekli temas hâlinde olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, BM Genel Sekreterine, Kıbrıs sorununa olan bağlılığını gösteren kişisel temsilcisini atadığı için teşekkür etti. Cumhurbaşkanı ayrıca Kıbrıs tarafının Guterres çerçevesine bağlılığını ve Kıbrıs Rum tarafının müzakere sürecine dönmeye hazır olduğunu iletti.

Aynı kaynaklara göre Cumhurbaşkanı bu bağlamda BM Genel Sekreterine, Holguin'in atanmasının duyurulmasının yanı sıra Kıbrıslı Türklerin günlük yaşamının iyileştirilmesine yönelik tek taraflı tedbirlerin duyurulmasını hatırlattı. Kaynaklar, BMGS'nin bunların doğru yönde atılmış adımlar olduğunu kabul ettiğini söyledi.

Kıbrıs sorunu için bir AB temsilcisi tartışmasıyla ilgili olarak aynı kaynaklar, daha önceki kararlarda öncelikle BM Genel Sekreteri’nin bir temsilci ataması gerektiğine atıfta bulunulduğunu hatırlattı.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı