Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ile BM Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuéllar arasında gerçekleştirilen yeni görüşmeyi yapıcı olarak nitelendirerek Cumhurbaşkanı'nın Holguín'e Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerin yeniden başlamasına ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Ersin Tatar ile Holguín'in huzurunda bir görüşme yapmaya hazır olduğunu yinelediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Sarayında gerçekleştirilen görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Sözcü, "Görüşme yapıcı idi. Cumhurbaşkanı, Bayan Holguín'e müzakerelerin yeniden başlaması ve Holguín'in huzurunda Tatar ile bir görüşme yapılması için tarafımızın hazır olduğunu yineledi" dedi.

Holguín'in yarın Kıbrıs'tan ayrılacağını kaydeden Letymbiotis, "Kıbrıs'a yapacağı bir sonraki ziyareti dört gözle bekliyoruz; bugün Yunanistan Başbakanı ile Türkiye Cumhurbaşkanı arasında yapılacak çok önemli görüşmenin sonuçlarını da dikkate alacağız" dedi.

Bir başka soruyu yanıtlarken Sözcü, "Bu, Holguín'in Kıbrıs'a üçüncü ziyareti. Bu arada hem Avrupa başkentlerinde hem de Ankara'da çok önemli görüşmelerde bulundu. Kıbrıs sorununda gerekli ilerlemenin kaydedilmesi için bundan sonra atılması gereken adımların neler olması gerektiği konusunda bir görüş oluşturdu ve Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşülen konular. Sanıyorum kısa bir süre içerisinde Tatar ile de görüşeceği konular olacak" dedi.

Bir gazetecinin Holguín'in daha fazla şey yapılması gerektiğini söylediğini belirterek, bunların neler olduğunu ve Cumhurbaşkanı'nı bazı adımlar atmaya çağırıp çağırmadığını sorması üzerine Sözcü, "Bu mesajın alıcısının Cumhurbaşkanı olduğunu sanmıyorum. Sonuçta Holguín'in ülkemizde bulunduğu süre zarfında yapılması gereken asgarî şey, Cumhurbaşkanı ile Tatar arasında bir görüşmedir. Diyalog sadece ilk adım değil, çoktan atılmış olması gereken, gecikmiş bir adım. Böyle bir toplantıyı gerçekleştirme niyetimizi ve irademizi yineliyoruz çünkü tüm endişeler diyalog yoluyla giderilebilir" dedi.

Holguín'in dönüşü için bir zaman dilimi olup olmadığı ve Kıbrıs'a ziyaret döngüsünün burada sona erip ermediği sorusuna Sözcü, "Bu bilgiye sahip değiliz. Holguín, BM Genel Sekreteri'nin kişisel temsilcisidir ve sürekli iletişim hâlindedir. BM Genel Sekreteri de müzakerelerin yeniden başlatılması çabalarında kaydedilen ilerleme hakkında kendisinden bilgi almak istemektedir. Ülkemize bir sonraki ziyaretinin ne zaman olacağını görmek için önümüzdeki dönemi bekleyeceğiz" dedi.

Holguín'in BM Genel Sekreteri'ne sunacağı raporda suçlanıp suçlanmayacağı sorusuna Sözcü, "Bunun bir suçlama meselesi olmadığını, BM Genel Sekreteri'nin kişisel temsilcisi aracılığıyla bu çabasındaki meselenin müzakerelerin yeniden başlaması için gerekli koşulları yaratmak olduğunu" söyledi.

Letymbiotis, "Biz sadece olumlu mesajlar göndermek için değil, aynı zamanda müzakerelerin yeniden başlaması, Kıbrıslı Türk yurttaşlarımıza yönelik 14 tedbirin açıklanması ve Avrupa-Türkiye meselelerine ilişkin son Avrupa Konseyi Kararları aracılığıyla olumlu bir iklim yaratmak için girişimlerde bulunduk" diyerek "Yunanistan Başbakanı'nın bugün gerçekleştireceği çok önemli toplantının sonuçlarını da dört gözle bekliyoruz" diye ekledi.

Son olarak Holguín'in Cumhurbaşkanından başka bir şey talep edip etmediği sorusuna Sözcü, "Daha fazla bir şey konuşulmadığını, temaslarının sonucunun ve sonraki adımların ele alındığını" söyledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı