Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kişisel Temsilcisi, María Angela Holguín Cuéllar'ın çabalarını sürdürme niyetini beyan etmesinin olumlu bir mesaj olduğunu kaydetti.

Sözcü, Cumhurbaşkanlığı Sarayında düzenlenen basın brifingi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hükûmetin, müzakerelerin yeniden başlaması amacıyla olumlu bir ortam yaratılması için girişimlerde bulunmaya devam edeceğini yineledi.

Ayrıca, tarafımızın üzerinde mutabık kalınan çerçeve temelinde müzakerelerin yeniden başlatılması yönündeki samimi iradesini ve kararlılığını yineledi.

Sözcü,"Sayın Holguín'in, Sayın Tatar ile ortak bir toplantı yapılması ve hatta iki müzakerecinin Sayın Holguín'in huzurunda bir araya gelmesi yönündeki tekliflerine olumlu yanıt verdik, ancak bu teklifler maalesef Sayın Tatar tarafından kabul edilmedi. Hem Kıbrıslı Rumların hem de Kıbrıslı Türklerin endişe ve kaygılarına diyalog yoluyla cevap verilebileceğine inanıyoruz" dedi.

Bir soru üzerine Sözcü, tüm öneri ve tekliflerimizin Tatar tarafından kabul edilmediğini söyledi.

Sözcü ayrıca, geçtiğimiz ocak ayında Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan Kıbrıslı Türk yurttaşlarımıza yönelik 14 destek tedbirine ve Kıbrıs sorununda ilerleme kaydedilmesi h3alinde Avrupa-Türkiye ilişkilerinde de ilerleme kaydedilebileceğine dair net bir mesaj gönderen son Avrupa Konseyi Sonuç Bildirgesine atıfta bulundu.

"Bu girişimler Türkiye'ye gerekli ilerlemeyi kaydetmesi, çıkmazı kırması, müzakereleri yeniden başlatması ve Kıbrıs sorununda nihai bir çözüme ulaşması için olumlu ve yapıcı bir sinyal göndermektedir" diyen Hükûmet Sözcüsü bir başka soru üzerine, Holguín'in ve bizzat BM Genel Sekreteri'nin müzakerelerin yeniden başlaması çabalarına bağlılığını, Kıbrıs'ta, AB başkentlerinde ve Ankara'da temaslarını sürdürmesini memnuniyetle karşıladıklarını ve bu çabaları sürdürme yönündeki istekliliğini ifade etmesinin çok olumlu bir sinyal olduğuna inandıklarını söyledi.

Ankara ile Kıbrıslı Türk lider arasında bir görüş ayrılığı olduğuna inanıp inanmadığı sorulan Sözcü, bu çabanın anahtarının Ankara olduğunun bilincinde olduklarını söyledi.

Sözcü "İşte tam da bu nedenle, Avrupa-Türkiye aracılığıyla, bizim girişimimizle ve Avrupa Konseyi tarafından gönderilen mesajla bu karşılıklı yarar sağlayan durumun sağlanabileceğine inanıyoruz" dedi.

Müzakerelerin yeniden başlaması için diplomatik çabalarımızın durmayacağını da söyleyen Letymbiotis, diplomasinin işlemesine izin vermemiz gerektiğini de sözlerine ekledi.

Letymbiotis hem aldığımız inisiyatifler hem de mutabık kalınan çerçevede yürüttüğümüz diyalog yoluyla endişelerin giderileceğini belirterek "Uluslararası hukuka; AB ilke ve değerlerine uygun olarak yeniden birleşmiş bir Kıbrıs, sadece kendi sakinleri için değil tüm bölge için daha fazla umut ve perspektife sahip bir Kıbrıs olacaktır" dedi.

Bir gazetecinin, çözümsüzlükten Ankara sorumlu iken, Holguín'in sürekli sivil topluma çağrıda bulunduğu yönündeki sözlerine cevaben Sözcü, tüm pozisyonlarımızda, tüm eylemlerimizde Türkiye'nin yasa dışı istilâ ve işgalini kınadığımıza şüphe olmadığını kaydederek "Bence Holguín'in kastettiği ve defalarca ifade ettiği şey, toplumun ne dediğine kulak vermemiz gerektiğidir. Toplumla, özellikle de farklı kesimlerle konuşmak doğru yoldur" dedi.

Sözcü ayrıca, bir soru üzerine Holguín'in haziran ayında BM Genel Sekreteri ile yapacağı görüşmenin ötesinde atacağı bir sonraki adımlar konusunda şu ana kadar herhangi bir güncelleme yapılmadığını açıkladı.

Hükûmetin göç konusunda Lübnan hükûmeti ile temas hâlinde olup olmadığı sorusuna olumlu yanıt veren Sözcü, sadece son dönemde değil, göreve geldiğimizden bu yana göç akımları konusunu sürekli olarak yakından izlediklerini sözlerine ekledi.

Sözcü, "Bu nedenle çok somut tedbirler alındı ve göç yönetimimizin sonuçları somuttur ve aynı yaklaşımla devam edeceğiz" dedi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı