Üç ülkede akredite olan yeni Kıbrıs Yüksek Komiserinin güven mektuplarını ayrı ayrı törenlerle kabul eden Zambiya, Mozambik ve Botsvana Başkanları, ülkelerinin uluslararası meşruiyete bağlılıklarını ve Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarına desteklerini ifade ettiler.

Resmî açıklamaya göre, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Pretoria merkezli Yüksek Komiseri Antonis Mandritis, yakın zamanda Zambiya, Mozambik ve Botsvana'ya güven mektuplarını sundu. İlk olarak, Mandritis, Zambiya'nın başkenti Lusaka'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayında düzenlenen özel bir törende, ülkenin Cumhurbaşkanı Hakainde Hichilema'ya güven mektubunu sundu. Ardından, Mandritis, Mozambik'i ziyaret ederek, başkent Maputo'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayında düzenlenen özel bir törende Mozambik Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi'ye güven mektuplarını sundu. Son olarak, Mandritis Botsvana'ya geçerek, başkent Gaborone'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayında düzenlenen özel bir törende Botsvana Cumhurbaşkanı Mokgweetsi Eric Keabetswe Masisi'ye güven mektuplarını sundu.

Güven mektuplarının sunulması törenlerinde, Yüksek Komiser Mandritis, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Kıbrıs halkının sıcak selamlarını üç ülkenin başkanına iletti. Takip eden görüşmelerde, bu ülkeler ile Kıbrıs arasındaki ilişkilerin tarihi üzerinde duruldu. Ayrıca, karşılıklı saygıya dayanan ve ilişkilerin daha da sıkılaştırılması ve güçlendirilmesi arzusunu içeren ikili iş birliğinin çok iyi seviyede olduğu teyit edildi.

Yüksek Komiser Mandritis, görüşmelerde Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler ve adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulmak için müzakerelerin yeniden başlatılması çabaları hakkında bilgi verdi. Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak, üç ülkenin Başkanları, ülkelerinin uluslararası meşruiyete bağlılıklarını ve Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarına desteklerini ifade etti. Görüşmeler sırasında ayrıca, Kıbrıs, Zambiya, Mozambik ve Botsvana'nın Ortak Refah Topluluğuna katılımı ve ülkelerin uluslararası meşruiyetin, uluslararası hukukun ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın uygulanmasına olan bağlılıkları gündeme geldi.

Yüksek Komiser Mandritis, üç ülkede bulunduğu süre boyunca, Dışişleri Bakanları ve bu ülkelerin Dışişleri Bakanlıklarının yetkilileri, akademik ve eğitim camiasının üyeleri, ekonomik ve diğer sektörlerin temsilcileri ile görüştü. Ayrıca, Zimbabve Yunan Ortodoks Başpiskoposu ve üç ülkedeki Kıbrıs cemaatinin liderleri ve üyeleri ile bir araya geldi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı