Perşembe günü Lefkoşa’da gerçekleşen "Akdeniz İçin Kadınlar" Konferansı (#Women4Mediterranean) kapsamında, Akdeniz'de iklim değişikliğinin kadınlar üzerindeki etkileri ve kadınların sürdürülebilir toplumlar ve yeşil geçiş süreçlerindeki rolleri ile Akdeniz ülkelerinde kız çocuklarına ve kadınlara yönelik şiddet konuları üzerine iki ayrı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

Konferans, Akdeniz için Birlik (UfM) ve Kıbrıs Cumhuriyeti Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komiserliği Ofisi'nin iş birliğiyle gerçekleştirildi. Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinden önde gelen konuşmacıların katıldığı bu etkinlik, perşembe günü öğleden sonra başladı ve Cuma gün (31.05.2024) sona erecek. Kıbrıs Haber Ajansı medya ortağı olarak konferansta yer alıyor.

İlk panelde, konuşmacılar Akdeniz ülkelerinde iklim değişikliğinin sonuçlarını ve bu değişikliklerin kadınları nasıl etkilediğini tartıştı. Ayrıca, iyi uygulamalar ve Gıda Ajansının kapsayıcı beslenme sistemlerinin organizasyonu gibi konular ele alındı.

Panele katılan isimler arasında, Roma Tre Üniversitesi'nden ve İtalya Dışişleri Bakanlığı danışmanı Cristiana Carletti de bulunuyordu. Carletti, ülkesinin G7 başkanlığı hazırlıkları çerçevesinde iklim krizi ve cinsiyet eşitliği çabaları, kadın ve kız çocuklarının haklarının teşviki, pandemi sonrası dönem ve diğer güncel zorluklar hakkında bilgiler verdi.

Kadınların korunması, her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması, kadınların ekonomik ve sosyal olarak güçlendirilmesi ve kadınların iklim krizine karşı direnç geliştirmesi gibi öncelikli konulara değindi.

COP28 iklim krizinin kadınlarla ilgili sonuçlarına da atıfta bulunan Carletti, yeşil ve mavi ekonomi için iş yaratılması ve kadınların karar alma süreçlerine katılımı gibi önemli başlıklara vurgu yaptı.

PRIMA programının Future4prima projesinin koordinatörü Antonella Autino, projelerinin ekosistemlerde kaynak yönetimi, enerji ve sağlık konularında iş birliğini artırmayı hedeflediğini söyledi. Autino, sürdürülebilir su ve gıda sistemlerinin yönetimi için uyguladıkları bütüncül stratejilerin Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumlu olduğunu ve Birleşmiş Milletler 2030 Gündeminin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine aktif katkı sunduğunu belirtti.

Autino ayrıca, projelerinde kadın ve erkeklerin eşit sayılarda istihdam edildiğini ve her iki cinsiyete de hedeflerine ulaşmaları için gerekli araçlar sağlanarak toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik ettiklerini ifade etti.

Pitch World Fast'in kurucusu Chiraz Bensemmane ise kadın girişimcileri destekleme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bu girişimcilerin çoğunun tarım sektöründe ve uzak bölgelerde faaliyet gösteren küçük ve aile işletmeleri sahibi olduğunu belirtti.

Kadınların birçok başarıya imza attığını ancak hâlen marjinalleştirildiğini söyleyen Bensemmane, bu girişimin amacının kadınların daha görünür hâle gelmelerini sağlamak olduğunu vurguladı. Ayrıca, Cezayir'de çöl bölgelerindeki işletmelerin iklim krizi, su kıtlığı ve uzun süreli kuraklık gibi zorluklarla karşı karşıya olduğunu ekledi. Cezayir toplumunda ve özellikle kadınlar arasında geri dönüşüm ve yeniden kullanım kültürünün yaygın olduğunu da ifade etti.

İkinci panelde, kız çocukları ve kadınlara yönelik şiddet konuları etraflıca masaya yatırıldı. Panelin konuşmacıları arasında UNWOMEN Bölgesel Danışmanı Simone Briony Louise Oluoch-Olunya, UfM'nin (Akdeniz için Birlik) Fas'taki temsilcisi Sakina Yabouri, UfM'nin Filistin ofisinden Dr. Hanna Nakhleh ve Katalonya hükûmetinin Şiddeti Önleme Müdürlüğü Direktörü Laia Rosich Solé yer aldı.

Sunumunda Simone Briony Louise Oluoch-Olunya, kadınlara yönelik şiddetin giderek daha da ciddi bir sorun hâline geldiğini ve geçmişte bu vakaların görüldüğü hâlde yeterince önemsenmediğini belirtti.

Oluoch-Olunya, UNWOMEN'in görev ve yetkilerini açıklarken, son beş yıldır özellikle siyasette kadınlara yönelik şiddetle ilgili veri toplamaya odaklandıklarını ifade etti.

Psikolojik, cinsiyetçi, fiziksel ve finansal şiddet türlerine değinen Oluoch-Olunya, vakaların büyük çoğunluğunun siyasetteki psikolojik şiddet etrafında yoğunlaştığını belirtti. Aynı zamanda toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla kampanyalar düzenlenmesi ve medyanın eğitilmesi gibi çeşitli stratejilere dikkat çekti.

Sakina Yabouri, Fas'ta kabul edilen yeni stratejiyi ve kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin kanıtlarını ele aldı. Şiddeti önlemeye yönelik olarak alınan önlemler arasında, eşitliği ve kadınların korunmasını hedef alan yasal çerçevenin oluşturulması, önleyici tedbirlerin uygulanması ve çeşitli aksiyon planlarının hayata geçirilmesi bulunuyor.

Dr. Hanna Nakhleh, uluslararası toplumu bölgedeki savaşı sona erdirmeye çağırarak, sahadaki durumun son derece dramatik olduğunu vurguladı. Gazze ve mülteci kamplarındaki durumu betimleyen Dr. Nakhleh, kadınların büyük bedeller ödediğine dikkat çekti.

Dr. Nakhleh, savaşın etkileri nedeniyle ırksal eşitliğin teşvik edilmesi sorunsalına değinerek, kadınların sadece yardım alan taraflar olmadığını, aynı zamanda politikaların şekillendirilmesinde de aktif rol almaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, kadınların büyük bir yüzdesinin yüksek eğitim aldığını ve eğitim seviyelerinin iş gücü piyasasında karşılığını bulamadığını ifade etti.

Laia Rosich Solé, şiddeti önlemeye yönelik stratejilerini paylaştı. Bu strateji; yasalar, yatay koordinasyon, bakım ve koruma stratejileri, şiddet mağdurlarına yönelik hizmetler ve sistematik bilinçlendirme kampanyaları içeriyor.

KHA/KC/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı