Kıbrıs Karaciğer Hastaları ve Dostları Derneği Prometheus ve HIV/AIDS Destek Merkezi (KYFA), cuma günü 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle Sağlık Bakanı Michalis Damianos'un da katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyerek Viral Hepatit Hastalıkları ve HIV hakkında halkı bilgilendirme ve bilinçlendirme kampanyası düzenleneceğini duyurdu.

Basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Damianos, sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesinin Bakanlığının önceliği olduğunu söyledi.

Michalis Damianos, bu hastalıkların teşhis ve tedavisi için tüm vatandaşların kaliteli sağlık hizmetlerine eşit erişimini sağlamak, sağlık alt yapılarının iyileştirilmek, insan kaynaklarının güçlendirilmek, sağlık ve hemşirelik personelinin sürekli eğitim almalarını gerçekleştirmenin viral hepatitlerin ve HIV’nin etkin tedavisi için kritik öneme sahip olduğunu anlattı.

Kıbrıs Karaciğer Hastaları ve Dostları Derneği "Prometheus" Başkanı Yiannoula Koulla da basın toplantısında, Viral Hepatitin dünya çapında bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında ikinci önde gelen ölüm nedeni olduğunu belirtti.

2022 yılında dünya çapında Viral Hepatitten ölenlerin sayısı 1,3 milyona yükseldiğini kaydeden Koulla, kronik Viral Hepatit’in Batı Dünyasında karaciğer naklinin yanı sıra dünya çapında hepatoselüler kanser oluşumunun önde gelen nedeni olduğuna dikkat çekti.

 

KYFA Başkanı Stella Michailidou ise konuşmasında, iş birliği sayesinde dünyayı Hepatit ve özellikle de hastalığın önlenmesi konusunda bilgilendirmek için güçlerini birleştirme fırsatı olduğunu vurguladı.

Enfeksiyonu önlemenin en etkili yolu olan Hepatit B'ye karşı aşılamanın öneminden söz eden Michailidou, KYFA Kontrol Noktası adı verilen girişimi tanıttı.

İlgilenenler ücretsiz test ayarlamak için 1464'ü arayabilecekler.

Viral Hepatit ve HIV konusunda bilgilendirme kampanyası, Dünya Sağlık Örgütü Kıbrıs Ofisi iş birliğiyle 26 Temmuz 2024'te gerçekleştirilecek eğitim semineriyle sonuçlanacak.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı