Acil Durum Hazırlığı ve Müdahale Kurumu (HERA), Avrupa'daki 15 ülkenin (Kıbrıs dâhil) katılımıyla, Kuş Gribinin önlenmesi için 665 bin doza kadar pandemik öncesi, önleyici aşı dozlarının ortak tedariki için İngiliz şirketi Seqirus ile bir çerçeve sözleşme imzaladı.

Sağlık Komiseri Stella Kyriakides, "Kuş Gribi tehdidi genel nüfus için düşük olsa da kanatlı hayvan yetiştiricileri , çiftlik çalışanları ve bazı veterinerler gibi yüksek risk altındaki kişileri korumamız gerekiyor" dedi ve Komisyon'un durumun gelişimine göre yeni adımlar atmaya hazır olduğunu ekledi.

Bu çerçeve sözleşme, AB tarafından şimdiye kadar onaylanan tek önleyici aşı olan Seqirus'un güncellenen Kuş Gribi aşısını kapsamaktadır. Anlaşma, 665 bin dozun yanı sıra 40 milyona kadar ek doz sipariş hakkını da içeriyor.

Anlaşmaya, 13 AB üye ülkesi (Danimarka, Letonya, Fransa, Kıbrıs, Litvanya, Malta, Hollanda, Avusturya, Portekiz, Slovenya, Finlandiya, Yunanistan ve İrlanda) ile Avrupa Ekonomik Alanı üyeleri İzlanda ve Norveç katılıyor.

Anlaşma, her katılımcı ülkeye kendi ulusal ihtiyaçları doğrultusunda sipariş verme imkânı sağlıyor ve en fazla dört yıl sürecek.

Komisyon Sözcüsü Stefaan De Keersmaecker, anlaşmayla AB'nin "bu ülkelere bu aşıları mekanizma çerçevesinde satın alma ek imkânları sağladığını" belirtti. Üye ülkelerin "aşıları satın almak için ulusal tedarik mekanizmalarını" devreye sokabileceklerine dikkat çekti.

Anlaşma çerçevesinde, Finlandiya'nın risk altındaki çalışanları korumak için talebinin ardından, Finlandiya'ya aşı gönderimi hazırlıkları başlatılmış durumda.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı