Maliye Bakanlığı, Kıbrıs'ın iklim değişikliği konusunda AB ve kamu fonları ile özel yatırımlar dâhil toplam yatırımının 2030 yılına kadar 3,1 milyar avroyu bulacağını açıkladı.

Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat ile 2040 yılına kadar iklim açısından nötr bir Birlik olma hedefiyle yeşil dönüşüm konusunda iddialı hedefler koydu. Bu bağlamda AB, 1990 yılına kıyasla emisyonları 2030 yılına kadar %40'tan %55'e çıkaran "Fit for 55" paketini de kabul etti.

Ayrıca Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve sonrasındaki enerji krizi, AB ülkelerini güvenilir alternatif seçenekler aracılığıyla enerji güvenliği stratejilerini yeniden gözden geçirmeye sevk etti. Bu da RepowerEU programının Toparlanma ve Dayanıklılık Fonu'nun ayrılmaz bir parçası hâline gelmesiyle sonuçlandı.

Maliye Bakanlığı açıklamasında, "Kıbrıs Cumhuriyeti, yeşil dönüşüme katkıda bulunan birçok projeyi teşvik etmek için AB Fonlarını programladı ve kullanıyor" ifadesine yer verdi.

Kıbrıs'taki yeşil dönüşüm projelerine ayrılan AB fonları, Ulusal Toparlanma  ve Dayanıklılık Planı ve yapısal fonlar kapsamındaki Thalia programından gelen 1,1 milyar avro tutarında.

Maliye Bakanlığı, gerekli ulusal katkı ve özel sektör katkısıyla birlikte toplam yatırımın 3,1 milyar avroyu bulacağını tahmininde bulunuyor.

Bakanlık, Toparlanma  ve Dayanıklılık Planı ile Sosyal Uyum Fonlarının kullanımında, yeşil dönüşüme doğrudan katkı sağlayan yatırım projelerinin ve reformların teşviki kilit bir unsur olmaya devam edeceğini belirtti.

Raporda ayrıca, iklim dostu büyümenin de yeni iş ve iş fırsatları yaratması bekleniyor. Maliye Bakanlığı, Kıbrıs'ın "Vizyon 2035" Uzun Vadeli Ekonomi Stratejisi'nde de yeşil ekonomiyi temel bir unsur olarak belirlediğini vurguladı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı