Dışişleri Bakanlığı, Türk istilâsının ve Kıbrıs'ta devam eden işgalin yaklaşan 50’nci yıl dönümü münasebetiyle, hükûmetin ve halkın işgali sona erdirme, Kıbrıs’ı özgürleştirme ve yeniden birleştirme kararlılığına ilişkin mümkün olan en geniş mesajı vermek ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs Kişisel Temsilcisi'nin müzakerelerin yeniden başlatılmasına yönelik çabalarını desteklemek amacıyla bir dizi anma ve farkındalık yaratma etkinliği planladı.

Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos bu amaçla, Washington'da düzenlenen 39’üncu Kıbrıs için Adalet Uluslararası Koordinasyon Komitesi Kongresi çerçevesinde Türk istilâ ve işgalinin 50’nci yılına ilişkin bir fotoğraf sergisi açarak bir dizi etkinlik ve faaliyet başlattı.

Washington D.C. Büyükelçiliği tarafından düzenlenen sergi, birçoğu ilk kez sergilenen ve 1974 Türk işgalinin trajik olaylarına odaklanan, savaşın dehşetini, insanların çektiği acıları ve Türk işgalcinin acımasızlığını belgeleyen Basın ve Enformasyon Dairesi (PIO) Arşivlerinden eşsiz bir fotoğraf koleksiyonundan oluşuyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Theodoros Gotsis, konuyla ilgili olarak Kıbrıs Haber Ajansına, serginin diğer şehirlerde ve başkentlerde de sergilenmesi için planlar yapıldığını, yerel Büyükelçiliklerin de Kıbrıs’ta devam eden Türk işgali konusunda farkındalık yaratmak amacıyla uluslararası alanda paralel etkinlikler ve faaliyetler düzenlediğini ya da düzenlenmesine destek verdiğini kaydetti.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı