Bağımsız Elektrik İletim Operatörü (ADMHE) ve Meridiam arasında, Yunanistan-Kıbrıs-İsrail elektrik bağlantısı projesinin (Büyük Deniz Ara Bağlantısı) uygulanması için bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandı.

ADMHE'nin bugünkü (18.06.2024) açıklamasına göre, Meridiam Paris merkezli ve 56 ülkede faaliyet gösteren, 22 milyar dolarlık varlıkları yöneten küresel bir yatırımcı ve varlık yöneticisi. Meridiam, ekonomiye, çevreye ve topluma faydayı en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan uzun vadeli kamu alt yapı projelerinin geliştirilmesi, finansmanı ve yönetiminde uzmanlaştı. Ayrıca, Birleşik Krallık ve Almanya arasındaki ilk elektrik bağlantısı olan ve hâlen inşaat aşamasında olan NeuConnect projesinin de ana yatırımcısı konumunda.

ADMHE'nin projeye hisse katılımı için yatırımcılarla temaslarının devam ettiği, ABD'nin DFC devlet fonu ile projenin önerilen finansman şartlarının derhâl gönderilmesi konusunda mutabakat sağlandığı  belirtildi. Bu, yakın zamanda gönderilen niyet mektubunun (LoI) ardından gelirken, aynı zamanda Yunan ticarî bankalarının yanı sıra Kıbrıs Bankası (Bank of Cyprus) ile de projenin finansmanına katılmaları için müzakereler sürüyor.

Yunanistan-Kıbrıs-İsrail elektrik bağlantısı projesinin, 3.000 metre derinliğe kadar kablolar döşeyerek ve yenilikçi dönüştürme istasyon teknolojisini (High Voltage Direct Current - HVDC) kullanarak dünya çapında en büyük elektrik bağlantı projelerinden biri olduğu ifade edildi.

Bu projenin, Kıbrıs'ın birleşik elektrik piyasasına katılımının yolunu açarak Ada’nın enerji fiyatlarının Avrupa'nın geri kalanıyla yakınlaşmasına, dolayısıyla tüketicilere ve işletmelere fayda sağlayacağı belirtilmektedir. Bağlantının, yakıt değişimi ve emisyonların azaltılması gibi katkılar sayesinde 6 milyar avro civarında toplam sosyal net fayda sağlayacağı ve inşaat maliyetini büyük ölçüde aşan bir değere sahip olacağı vurgulandı.

Bu, bağlantının topluma ikili bir yarar oranına sahip olacağı anlamına geliyor ve Avrupa Komisyonu'nun projeye 657 milyon avro ile katılımını desteklemesiyle de teyit ediliyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı