Kıbrıs, Yeni Zelanda ile coğrafi isimlerin standardizasyonu konusunda en çok makale yayınlayan ülke olarak ilk sırada yer alıyor.

Yapılan resmî açıklamada belirtildiği üzere, Birleşmiş Milletler Coğrafi İsimler Uzmanlar Grubu (UNGEGN), "Ulusal Haritalama/ Coğrafi Veri Yönetimi Ajansları ile Coğrafi İsimler Kurumları Arasındaki İlişkilerden Ortaya Çıkan İyi Uygulamalar" isimli 67 sayılı yeni UNGEGN Bültenini yayımladı.

Her altı ayda bir yayımlanan söz konusu bülten tüm Birleşmiş Milletler üyesi ülkelere dağıtıldı ve Birleşmiş Milletler’in (BM) internet sitesinde yayımlandı: https://unstats.un.org/unsd/ungegn/pubs/Bulletin/UNGEGN_bulletin_no._67.pdf

Yayın esas olarak BM üyesi ülkelerin coğrafi isimlerin standardizasyonu konusundaki sorunları ve deneyimleri hakkındaki makalelerle ilgilidir. Derginin 15 ve 16’ncı sayfalarında Kıbrıs Coğrafi Adların Standardizasyonu Daimî Komitesi Başkanı Andreas Hadjiraftis tarafından gönderilen Kıbrıs'la ilgili kısa bir makale yer alıyor. Derginin kapağı ile ilgili olaraksa, Kıbrıs'ın önerisi üst üste 13’üncü kez kabul edildi.

https://unstats.un.org/unsd/ungegn/pubs/#bulletin internet adresinde derginin 1988'den 2024'e kadar olan tüm sayıları listelendi. Önceki sayılarda da Kıbrıs'la ilgili benzer konularda 16 makale bulunuyor.

Kıbrıs'ın tüm resmî coğrafi adları Yer Adları Büyük Sözlük'te yer alıyor: http://www.geonoma.gov.cy/myfiles/ekdoseis/cygazetteer/index.html

Kıbrıs Cumhuriyeti, New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler toplantı ve konferanslarına, Kıbrıs Coğrafi Adların Standardizasyonu Daimî Komitesi Başkanı aracılığıyla aktif olarak katılmaktadır. Konuyla ilgili daha fazla ayrıntı için www.geonoma.gov.cy internet adresi ziyaret edilebilir.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı