Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Maria Panayiotou, 2023-2027 dönemi için Ortak Tarım Politikası (OTP) Stratejik Planı kapsamında Kıbrıs tarım sektörüne toplam 455 milyon avroluk bir destek sağlanacağını açıkladı. Bu tutarın 374 milyon avrosu Avrupa Birliği katkısından oluşuyor ve hem Kırsal Kalkınma hem de Doğrudan Ödemeleri kapsıyor.

 

Bakan, Süt, Tarım ve Hayvancılık 7. Ulusal Konferansında yaptığı video konuşmasında, OTP Stratejik Planı'nın tarım ve hayvancılık işletmelerinin modernizasyonu, üretici grupları ve örgütlerinin kurulması için teşvikler içerdiğini belirtti. Böylece üretim maliyetlerinin azaltılması, üretimin daha iyi planlanması ve ürünlerin rekabet gücünün artırılması hedefleniyor, aynı zamanda çevrenin korunması ve iyileştirilmesi de amaçlanıyor.

 

Panayiotou, konuşması kapsamında, tarım ve hayvancılık işletmelerinin modernizasyonu, rekabet gücünün ve genel performansının iyileştirilmesi ile sürdürülebilirliğinin artırılması için 26 milyon avroluk bir bütçe desteği sağlandığını söyledi.

 

Son yıllarda tarım ve hayvancılık sektörünün çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldığını ve bunun ülke ekonomisi için birincil sektörün önemini ortaya koyduğunu belirten Bakan, ülkenin son dönemde kuraklık sorunuyla da mücadele ettiğini vurguladı. Çoğu Avrupa ülkesinden farklı olarak, Kıbrıs'ta hayvan yemlerinin büyük bir kısmının ithal edildiğini ve bunun hayvancılık sektörünün maliyet ve rekabet gücünü önemli ölçüde belirlediğini ifade etti. Kıbrıs'ın, tahılların deniz yoluyla taşınmasının tek yol olması nedeniyle, uluslararası tahıl fiyatları ve nakliye maliyetlerinden de önemli ölçüde etkilendiğini sözlerine ekledi.

 

KHA/NST/MHY/2024

 

Kıbrıs Haber Ajansı