Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, perşembe günü Lefkoşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Töreninde yaptığı konuşmada, DSÖ'nün her ülkede olduğu gibi, Kıbrıs Hükûmetini ada halkının sağlığını teşvik etmek, sağlamak ve korumak için her şekilde desteklemeye kararlı olduğunu belirtti.

Tören sırasında Dr. Tedros'a Fahri Doktor of Science (Tıp) ünvanı verildi.

Kıbrıs Sağlık Bakanı Michalis Damianou konuşmasında, Bakanlığının ana hedefinin sağlığı geliştirme ve hastalık önleme programlarına yatırım yapmak, sağlık hizmetlerine eşit erişim sağlamak, sağlık hizmetlerinde kaliteyi garanti etmek, araştırma ve geliştirmeye, teknolojik ilerlemelere ve sürekli tıp eğitimine daha fazla yatırım yapmak olduğunu söyledi.

Dr. Tedros, mezunlara hitaben, birçok zorlukla karşı karşıya olan bir dünyaya girdiklerini söyledi.

"Ortak küresel tehditlere ortak bir yanıtla cevap vermeliyiz" diyen yetkili, başarının birçok şekilde geldiğini, ancak sağlık mesleğinde olanlar için en çok başkalarına yardım etmekten ve dünyayı daha iyi bir yer yapmaktan geldiğini ekledi.

Ayrıca, bu ziyaretin Kıbrıs'a ilk ziyareti olduğunu ve Kıbrıs'ın DSÖ'nün 153 ülke ofisinin en yenisine ev sahipliği yaptığını belirtti. Larnaka'daki ofisin 18 aydan daha kısa bir süre önce açıldığını söyledi.

Dr. Tedros, "Her ülkede olduğumuz gibi, DSÖ bu adanın insanlarının sağlığını teşvik etmek, sağlamak ve korumak için Kıbrıs Hükûmeti'ni her şekilde desteklemeye kararlıdır" dedi.

Birkaç hafta önce Bakan Damianos ve Avrupa'nın en küçük 11 ülkesinden sağlık yetkililerinin Kıbrıs'ta bir araya gelerek bir dizi ortak sağlık konusunda birlikte çalışma taahhüdünde bulunduklarını belirtti.

Bu ülkelerin çoğu gibi, Kıbrıs'ın da tütün ve alkol kullanımı, yetersiz fiziksel aktivite ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan bulaşıcı olmayan hastalıkların önemli bir yüküyle karşı karşıya olduğunu ekledi. İklim değişikliğinin de deng humması, chikungunya ve Zika gibi sivrisinek kaynaklı enfeksiyonların yayılmasını hızlandırdığını belirtti.

DSÖ başkanı, yapay zekâ ve diğer teknolojilerin araştırma, teşhis, tedavi ve hizmet sunumu için büyük potansiyel sunduğunu, ancak hiçbir şeyin bir sağlık çalışanının yerini asla alamayacağını kaydederek "COVID-19 pandemisi bize ne kadar önemli olduklarını gösterdi" diye ekledi.

"Ve yine de küresel olarak, 2030 yılına kadar Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerindeki sağlıkla ilgili hedeflere ulaşmak için 10 milyon sağlık ve bakım çalışanı açığıyla karşı karşıyayız" dedi.  

DSÖ'nün ülkeleri bu açıkları gidermeleri için desteklediğini ifade eden Dr. Tedros, DSÖ'nün 76 yıl önce kurulduğunu ve anayasasının, ulaşılabilir en yüksek sağlık standardının tüm insanlar için ayrım gözetmeksizin temel bir hak olduğunu doğrulayan ilk uluslararası hukuk aracı olduğunu söyledi. Bunun DSÖ'nün çalışmaya devam edeceği hak olduğunu belirtti.

Kendi konuşmasında Sağlık Bakanı, Kıbrıs'ın yıllar içinde bölgedeki yükseköğretimle ilgili liderlerden biri olduğunu kanıtladığını söyledi. Sağlık Bakanlığının sağlık alanında eğitim programlarını teşvik ettiğini ve desteklediğini ekledi. "Tıp eğitimine, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yapılan yatırımlar ülkedeki sağlık hizmeti sunumunu geliştirecek ve sürekli iyileştirecektir" diye belirtti.

Damianou, 21. yüzyılda sağlığın "yerel değil küresel, statik değil dinamik, tıbbi bilginin inanılmaz bir hızla ilerlediği" bir alan olduğunu söyledi. Bu rekabetçi ortamda başarılı olmak için tıp mesleğinin evrilmesi gerektiğini belirtti ve tıp dünyasının "sürekli bir eğitim, hizmet sunumu, beceri geliştirme ve profesyonel bağlılık döngüsü" olduğunu ekledi.

Mezunlara hitaben Bakan, "gerçekçi olun ama büyük hayaller de kurun. Çok çalışın. Sürekli öğrenen olun, uzmanlaşın, araştırma becerilerinizi geliştirin ve yaratıcı olun. Dünyada görmek istediğiniz değişime katkıda bulunun. Örnek olarak liderlik edin, hayallerinizin peşinden gidin, ama her şeyden önce mütevazı kalın" tavsiyesinde bulundu.

Bakan, "Sağlık Bakanlığı, Sağlık Sektörünün sürekli iyileştirilmesini sağlamak için sizin ve tüm paydaşların, tıp camiasının, öğrencilerin, akademinin, tıp mesleğinin yanında, sizi desteklemek için burada. Ana amacımız, sağlığı geliştirme ve hastalık önleme programlarına yatırım yapmak, sağlık hizmetlerine eşit erişim sağlamak, sağlık hizmetlerinde kaliteyi güvence altına almak, araştırma ve geliştirmeye, teknolojik ilerlemelere ve sürekli tıbbî eğitime daha fazla yatırım yapmak” dedi.

Tören sırasında Tıp Fakültesi ayrıca Talasemi Uluslararası Federasyonu Başkanı Panos Englezos'a Fahri Doktor of Science (Tıp) ünvanı verdi.

Tören, mezunların Hipokrat Yemini'ni okumasıyla sona erdi.

KHA/EA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı