Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile New York’ta Kıbrıs’ta çözüme götürecek yolu görüştü.

Pazartesi günkü toplantının ardından yapılan açıklamada, “BM Genel Sekreteri Guterres, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Christodoulides ile bir araya geldi. Kıbrıs sorununun çözümüne götürecek yolu ve Orta Doğu’daki durumu görüştüler” denildi.

Kıbrıs Haber Ajansının diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre BM Genel Sekreteri'nin, pazartesi günü BM Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Christodoulides ile yaptığı görüşmeyle Kıbrıs sorununda Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk tarafları arasında kendisinin de olacağı ortak bir toplantı düzenleme çabalarına bağlılığının sürdüğü görüldü.

Kıbrıs Haber Ajansına konuşan diplomatik kaynaklar, toplantı için bir tarih belirleme konusunda herhangi bir gelişme olup olmadığı konusunda Genel Sekreteri’nin Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşmeyi önemli gördüğünü, Erdoğan ile yapılacak görüşmenin, Genel Sekreter veya kişisel temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’la neden henüz gerçekleştirilemediğinin bilindiğini, Kıbrıs Türk Toplumu lideri Ersin Tatar’ın değil Türkiye’nin kilit öneme sahip olduğunun bir kez daha teyit edildiğini belirttiler.

Diplomatik kaynaklar, “Genel Sekreter, olumlu bir hava yaratmak için bizim müzakereleri yeniden başlatma niyetimizi, Avrupa Konseyi sonuçlarını, Türkiye Dışişleri Bakanı’nın gayriresmî FAC toplantısına katılımına onay verilmesini, Kıbrıslı Türklere yönelik 14 tek taraflı önlemleri ve bu görüşmeyi yapmak için bize önerilen tüm tarihlerin prensipte kabul edilmesini  biliyor” dediler.

Aynı kaynaklar, “Cumhurbaşkanı Christodoulides’in, müzakerelerin kesintiye uğradığı noktadan itibaren yeniden başlatılmasına hazır olduğunu, Genel Sekreter’in ortak toplantının yapılması için uygun gördüğü herhangi bir tarihi önceden kabul ettiğini bir kez daha yinelediğini ifade ettiler.

Diplomatik kaynaklara göre, dün geceki toplantı, BM Genel Sekreteri Guterres’in Kıbrıs Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Christodoulides’in Gazze’deki insani krizdeki rolünü takdir ettiğini belirtmesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni “Amalthea” girişimi ve oynadığı rol için kutlamasıyla başladı.

BM Genel Sekreteriyle görüşmede, bölgede denizden insani koridor açılmasında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin rolünün ve değerinin teyit edilmesinin son derece önemli olduğu vurgulandı.

Diplomatik kaynaklar Orta Doğu konusunda da Cumhurbaşkanı ve BM Genel Sekreteri’nin bölgedeki gelişmeleri ve her ikisinin de kaçınılması gereken bir olasılık olan krizin tırmanma potansiyelini görüştüğünü kaydettiler.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Genel Sekreter'e İsrail Başbakanı Netanyahu ve Lübnan Başbakanı Mikati ile yaptığı telefon görüşmeleri, pazartesi günü Ürdün Kralı Abdullah ile yaptığı görüşme; “ESTIA” planının etkinleştirilmesi gerektiği talihsiz durumda Kıbrıs Cumhuriyeti'nin aldığı önlemler hakkında bilgi verdi.

Diplomatik kaynaklar, “ESTIA” planının uygulanması için AB vatandaşlarının ve üçüncü ülke vatandaşlarının Kıbrıs Cumhuriyeti üzerinden organize bir şekilde tahliye edilmesi, ardından hedef ülkelere transfer edilmesi dâhil olmak üzere gerekli tüm eylemlerin yapıldığına dikkat çektiler.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı