Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, New York’ta gerçekleştirilen BM Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde temaslarına devam ediyor. Bakan ayrıca Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis ve Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile üçlü bir toplantıya katıldı.

Dışişleri Bakanlığına göre, üçlü görüşme sırasında üç ülke arasındaki ilişkiler değerlendirildi ve 2024’te Kıbrıs’ın ev sahipliği yapacağı Üçlü Zirvenin hazırlanması ele alındı.

Bakan üçlü görüşmeden önce Ürdünlü mevkidaşıyla ikili bir görüşmede bulundu; görüşme sırasında Kıbrıs ve Ürdün arasındaki ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Kombos ayrıca, Filipinler Dışişleri Bakanı Enrique Manalo ve devamla Arnavutluk Dışişleri ve Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Igli Hasani ile ayrı ayrı görüştü. Kombos ve Hasani arasındaki görüşmenin Kıbrıs-Arnavutluk ilişkilerine ve Arnavutluk’un Avrupa Birliği’ne katılım sürecine odaklandı.

Konstantinos Kombos, Gine-Bissau Dışişleri Bakanı Carlos Pinto Pereira, Tonga Krallığı Ticaret ve Ekonomi Kalkınma Bakanı Viliami Uasike Latu ile de ayrı ayrı görüştü. Görüşmeler sırasında Kıbrıs ile bu ülkeler arasındaki ilişkiler ele alındı.

Bakan devamla, Arap Devletleri Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit ile de görüştü. Görüşme Doğu Akdeniz bölgesindeki duruma odaklandı. Kombos Özbekistan Dışişleri Bakanı Bakhtiyor Saidov ile yaptığı görüşme sırasında Kıbrıs -Özbekistan ilişkileri ele alındı.

Kıbrıslı Bakan Gazze’deki durumla ilgili özel bir toplantıya katıldı ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’in BM Genel Kurulundaki konuşmasını izledi.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı