Temsilciler Meclisi Dışişleri ve Avrupa İşleri Komitesi Başkanı, Milletvekili Harris Georgiades, Kıbrıs’ın iklim değişikliğiyle mücadelede aktif bir aktör olduğunu, bu amaçla uluslararası konferanslara ev sahipliği yaptığını söyledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı’nı temsilen Malta’da düzenlenen 17’nci Küçük Avrupa Devletleri Parlamento Başkanları Konferansı’nda konuşan Georgiades, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu ülkelerinin iklim değişikliğinin etkilerine karşı özellikle savunmasız olduğunu, özellikle Kıbrıs’ta aşırı değişikliklerin çok belirgin olduğunu belirtti.

Ulusal politikaların hem iklim değişikliğini ele almaya hem de etkilerini azaltmaya odaklandığını, Kıbrıs’ın yeşil çözümler benimseyerek iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunabileceğini ifade eden Harris Georgiades, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı ve 2050 yılına kadar sıfır emisyon hedefi ile uyumlu olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Milletvekili konuşmasında, hükûmetin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının kullanımı, döngüsel ekonominin uygulanması ve işletmelerin enerji iyileştirmesi için teşvikler sağlamayı amaçlayan mevcut projelerini anlattı.

İklim değişikliğinin ancak kolektif eylemlerle ele alınabileceğini vurgulayan; küçük devletlerin öncü rolünü vurgulayabilecek iş birliği fırsatlarından yararlanmanın öneminin altını çizen Georgiades, Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou’nun, 2025 yılında Temsilciler Meclisi tarafından düzenlenecek olan Küçük Avrupa Devletleri Parlamentoları Başkanları 18’inci Konferansına katılmaları için meclis başkanlarına yaptığı daveti hatırlattı.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı