Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides cuma günü New York’ta, Costas Tsilfides başkanlığındaki ABD-Kanada Pan-Pontian Federasyonu heyetini kabul etti.

 

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Christodoulides toplantı sırasında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Queen’s College Bizans ve Yunan Çalışmaları Bölümü öğrencilerine her biri beş bin dolar tutarında üç burs verme kararını duyurdu. Burslar Evagoras Pallikarides, Nikos Kapetanides ve Harris Psomiades anısına veriliyor.

 

Nikos Christodoulides toplantıda yaptığı konuşmada, Bakanlar Kurulunda Pontus Helenizmini Anma ve Onurlandırma Günü kararının, yıllar önce alınması gereken bir karar olduğuna işaret etti.

 

Cumhurbaşkanı konuşmasında çalışmaların şimdi başladığını ve Kıbrıslı çocukların Pontusluların tarihini öğreneceğini söyledi; Kıbrıs’ın Pontus ile uzun yıllara dayanan ilişkilerinden bahsetti; Kıbrıs’ın özellikle gurur duydukları çok güçlü bir Pontus topluluğuna sahip olduğunu kaydetti.

 

ABD-Kanada Pan-Pontian Federasyonu Başkanı Costas Tsilfides de konuşmasında, tarihin Cumhurbaşkanı Christodoulides gibi böyle kararlar almaya cesaret eden insanlar tarafından tanınması ve aktarılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

 

Federasyon, Cumhurbaşkanı Christodoulides’e saygı, Pontus Helenizmine sürekli, yorulmak bilmeyen desteği için minnettarlığın bir göstergesi ve Kıbrıs Helenizmine yaptığı yüksek hizmetlerden dolayı ‘Harris Psomiades Ödülü’nü; Cumhurbaşkanı da Federasyona Kıbrıs’ın kabartmalı resminin bulunduğu bir plaket sundu.

 

KHA/MG/MHY/2024

 

Kıbrıs Haber Ajansı