Çatılarda ısı yalıtımı ve evlerde fotovoltaik sistemlerin kurulması için Hibe Programı’nda %40 oranında artırmaya  gidildi. Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı hibelerin önümüzdeki dönemde daha da arttırılabileceği mesajını verdi.

Hibe planının geleceği "Kıbrıs-Yarın" Kurtarma ve Sürdürülebilirlik Planı ile garanti altına alındı. Planın bütçesinin 2022-2023 dönemi için 20 milyon Euro'yu aşması öngörülüyor.

Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Natasa Pilides, bütçedeki artışın ve planın hükümlerinin iyileştirilmesinin, hükûmetin hane halklarının enerji maliyetlerini düşürmeleri için destekleme yönünde gösterdiği büyük çabanın bir parçası olduğunu vurguladı. Bakana göre, plan, elektrik faturalarının maliyetinin düşürülmesi için daha fazla vatandaşın fotovoltaik sistemlerin kurulmasına yönelmesi ve enerji tasarrufu (ES) önlemlerini uygulaması önem arz ediyor

Hibe Programı, 20 Aralık 2021'de sona eren önceki Planın sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlayacak şekilde geriye dönük olarak uygulanacak. Uygulama süresi 20 Aralık 2023'e kadar veya mevcut bütçe tükenene kadar planlandı.

Programa göre, yararlanıcılar gerçek kişilerdir. Fotovoltaik sistemlerin montajı, 1 Ocak 2017'den önce inşaat izni veya kentsel planlama izni almış binalarla ilgilidir.

Ayrıca, çatı ısı yalıtımı sübvansiyonu, 12 Aralık 2007'den önce inşaat ruhsatı veya kentsel planlama izni almış binalarla ilgilidir.

 

KHΑ/NST/MHY/2022

Kıbrıs Haber Ajansı