Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Natasa Pilides hükûmetin evlerde güneş panellerinin montajının teşvikinin devamından yana olduğunu açıkladı.

Pilides, Kıbrıs İletim Sistemi Operatörü (TSOC) ve Dağıtım Direktörü tarafından gönderilen ve sistemin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından (RES) daha fazla enerji ememeyeceği için programın sonlandırılması gerektiğini belirten ortak bir mektup hakkında yorumda bulundu.

Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) konuşan Pilides, iki operatöre panik yaratan mektuplar göndermek yerine, uygun teknik çözümleri derhal değerlendirmeleri ve mümkün olan en kısa sürede uygulamaya koymaları çağrısında bulundu.

Ayrıca, enerji krizinin yaşandığı bir dönemde, her tüketiciye güneş enerjisi sistemi kurma ve elektrik maliyetlerini düşürme fırsatı verilmesi gereken bir zamanda programın sona erdirilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Bakan, hükûmetin on yıldır yürürlükte olan ve vatandaşlar tarafından benimsenen bu inisiyatifi durdurmak niyetinde olmadığını, aksine geliştireceğini de sözlerine ekledi. Bakan’ın da belirttiği gibi, bu tedbir yalnızca evlerde, hassas hanelerde ve işletmelerde elektrik maliyetini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda yeşil dönüşümü, fosil yakıtlardan vazgeçmeyi ve emisyon haklarının satın alınmasını da teşvik ediyor. Ayrıca, Kıbrıs'ın Avrupa Yeşil Anlaşması, Fit-for-55 yasama paketi ve RepowerEU'dan kaynaklanan taahhütlerinin yerine getirilmesine de katkıda bulunuyor.

Söz konusu inisiyatif güneş panellerinin yaygınlaşmasında önemli bir artış için gerekli koşulları yaratıyor.

Bakan,"Bugün, net-metering sistemi ile 31 binden fazla fotovoltaik, toplam 140 MW'tan fazla güce sahip evlere kurulmuştur ve bu da ülkemizdeki toplam kurulu RES gücünün %20'sini aşmaktadır" dedi.

Ayrıca 2013'ten 2022'ye kadar Bakanlık tarafından verilen teşviklerle konut ve ticari güneş enerjisi sistemlerinin penetrasyonunun %1700 oranında arttığını belirtti.

Bakan'ın belirttiği üzere, 2022 sonuna kadar destek ödemesi için yapılan başvurular iki katına çıkarken, dezavantajlı hanelerden gelen başvurular neredeyse üç katına çıktı.

Bakan ayrıca kapasitenin konut ve ticari projeler arasında yeniden paylaştırılması gibi teknik çözümler olduğunu söyledi.

 

KHA/NST/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı