Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla (GSYİH) ilk çeyreğinde 6,2 milyar avroya ulaşarak yıllık bazda %3,4'lük bir artış gösterdi.

 

Kıbrıs İstatistik Dairesi (CyStat) perşembe günü yaptığı basın açıklamasında 2023'ün ilk çeyreğinde Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla büyüme oranının reel olarak pozitif olduğunu ve 2022'nin ilgili çeyreğine kıyasla %3,4 olarak tahmin edildiğini belirtti. Mevsim ve iş günü etkilerinden arındırılmış verilere dayanarak GSYH büyüme oranının reel olarak %3,4 olarak tahmin edildiği belirtildi. 

 

En önemli artış (yıllık bazda %7,2) ekonomik faaliyetler, toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı, ulaştırma ve depolama ile konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetlerinde kaydedildi. Ekonomik faaliyet gelirleri 1,19 milyar avroya ulaşarak ilk çeyrekte elde edilen brüt gelirin %19,2'sini oluşturturdu.

 

Bu arada, bilgi ve iletişim faaliyeti de 0.57 milyar avro gelirle yıllık bazda %5,8'lik bir artış gösterirken, finans ve sigorta faaliyetlerinde ilk çeyrekte 0,47 milyar avro gelirle %5,7'lik bir artış kaydedildi.

 

Gayrimenkul yönetimi faaliyeti %0,7'lik bir artış kaydederek 0,49 milyar avro gelir elde etti.

 

Madenler, işleme, elektrik, doğal gaz, buhar ve iklimlendirme tedariki, su tedariki, atık su arıtma, atık yönetimi ve sanitasyon faaliyetleri %0,1, gayrimenkul yönetimi %0,2 ve kamu yönetimi ve savunma, zorunlu sosyal güvenlik, eğitim ve insan sağlığı ve sosyal bakım ile ilgili faaliyetler %0,4 ile bir önceki çeyreğe göre negatif büyüme kaydetti.

 

KHA/NST/MHY/2023

 

Kıbrıs Haber Ajansı