Kıbrıs’ta Kişisel Verilerin Korunmasından Sorumlu Komiser Bayan Irene Loizidou Nikolaidou, Kıbrıs Haber Ajansına yaptığı açıklamada, Avrupa düzeyinde "birkaç konuda denetleyici rolümüzde de öncü olduğumuzu" belirterek, "Kişisel veri kültürü geliştirme konusunda birçok adım attık ancak kesinlikle eylem ve bilgi için daha çok fazla alan var." dedi.

28 Ocak olarak belirlenen Avrupa Kişisel Verilerin Korunması Günü vesilesiyle KHA'na verdiği röportajda Loizidou, kişisel verilerin taşıyıcısı olduğumuzu belirtti. Loizidou, “mahremiyetimizin öncelikle bizi ilgilendirdiğini ve bunun her gün teknolojiyi kullanırken, aynı zamanda kişisel verilerin toplanması ve işlenmesiyle ilgili her konuda farkında olmamız gerektiğini" söyledi.

Kişisel Verileri Koruma Ofisi'nin rolüyle ilgili bir soruya Bayan Loizidou, AB kurumu olan Ofisinin rolünün çok boyutlu olduğunu ve hem Avrupa Birliği çerçevesinin hem de ulusal mevzuatın uygulanmasını denetleyen (denetleyici) rolüne ek olarak, idarî para cezasına ilerlemeyen işlemlere ilişkin rehberlik, yönlendirme ve tavsiye sağladığı yanıtını verdi.

Birinin kişisel verilerinin ihlaliyle ilgili nasıl şikâyette bulunabileceğine ilişkin bir soruya cevaben Loizidou, vatandaşların ofise yalnızca şikâyette bulunmak için başvurmadıklarını ve iletişim kurduklarını söyledi. Loizidou, vatandaşların çoğunlukla; bir işlemin yasallık çerçevesinde olup olmadığını, işlemin birlikte çalıştıkları bankacılık kurumu veya bir sigorta şirketi veya çocuğunun okulu tarafından yapılıp yapılmadığını yönünde endişelerini her gün dile getirdiklerini söyledi.

Ofise her gün birçok sorunun geldiğini belirten Loizidou, kişisel verilerinin ihlal edildiğine inanan ve bunu araştırmamızı isteyen herhangi bir vatandaş, şikâyeti elektronik ortamdan yapabilir veya araştırabilmemiz için uygun belgelerle birlikte şahsen yazılı şekilde de şikâyette bulunabilir.

Komiser, kişisel verilerin korunmasına yönelik mevzuatı yeterli olarak nitelendirirken, herkes tarafından bilinen GDPR’in (AB Genel Veri Koruma Düzenlemesi) artık güçlü bir yasal araç olduğunun kabul edildiğini de söyledi.

Kişisel verilerin konsolidasyonu ve korunmasının çok iyi düzeyde olduğunu ancak doğru yönde atılması gereken adımların da  olduğunu kaydeden Komiser, buna; yeni haklar getiren, eskileri güçlendiren, ancak aynı zamanda kişisel verileri toplayan ve işleyen herkes için çok daha katı yükümlülükler getiren Avrupa yönetmeliğinin de katkıda bulunduğunu söyledi.

Ofisin yıl boyunca gerçekleştirdiği eylemlere değinen Loizidou, 28 Ocak kutlamaları vesilesiyle "hem devlet hem de vakıf üniversiteleri olmak üzere ülkemizin öğrencilerine ağırlık verme kararı aldık." dedi.

Gençlerin, ileri yaşlara göre çok daha iyi yeteneklere sahip olduğunu ve teknolojiyi kullanma konusunda çok daha sofistike olduklarını da sözlerine ekleyen Loizidou, bu nedenle, ne kadar çok teknoloji kullanılırsa, tam olarak korumayı güçlendirmeye ve teknoloji kullanımının sahip olabileceği riskler hakkında bilgilendirmeye ve teknoloji ile mahremiyet çerçevesinin uygun olmadığını açıklığa kavuşturmaya ve yinelemeye o kadar çok ihtiyaç olduğunu söyledi. Loizidou ayrıca, kişisel verilerin içeriğinin farkında olduğumuzda, teknolojiyi yeterince ve daha güvenli bir şekilde kullanabileceğimize dikkat çekti.

Komiser, son olarak, 28 Ocak'ın Avrupa Kişisel Verileri Koruma Günü olarak, farkındalık ve bilgilendirme bağlamında hedeflenen eylemleri yoğunlaştırma fırsatı sunduğunu belirtti ve "Çabamız statik değil, süreklidir ve Avrupa Kişisel Veriler Günü, vatandaşlarımıza seslenmek ve onlara Ofisin rolünü, görevlerini ve kişisel veri konularını araştırmak için her zaman emrinde olduğumuzu hatırlatmak için bize bir neden daha veriyor." dedi.

KHA/ARM/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı