Avrupa Komisyonu Yapısal Reformları Destekleme Genel Müdürlüğü (DG REFORM) Başkan Yardımcısı Judith Rosa, çarşamba günü Brüksel'de Avrupa Parlamentosu Sol Grubu tarafından düzenlenen bir etkinlikte, Kıbrıslı Türklere iyi niyet gösterilmesi ve görüşmelerin yeniden başlaması için uygun bir ortam yaratılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, görüşmeler yeniden başlarsa, Komisyon'un gerekli her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirtti.
"Kıbrıs Barış Süreci: Geleceğe Giden Yol" başlıklı etkinliğe Emekçi Halkın İlerici Partisi AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanou, Sol Grup Başkan Yardımcısı ve Belçikalı Avrupa Parlamentosu Üyesi Marc Botenga ve AKEL Kıbrıs Sorunu Bürosu Başkanı Toumazos Tsielepis katıldı. Etkinliği, Avrupa Parlamentosu Üyesi Giorgos Georgiou yönetti.
Rosa, şu anda Rum tarafında iyi niyet olduğunu göstermenin ve böylece uygun bir ortam yaratmanın hayatî önem taşıdığını vurguladı. Birçok Kıbrıslı Türk ve Kıbrıs Türk örgütünün AB ve yeniden birleşmeyi desteklemeye devam ettiğini belirterek, "Mevcut süreçte onlara ulaşarak ve onları harekete geçirerek onları güçlendirmeliyiz" dedi.
Rosa, görüşmelerin yeniden başlaması durumunda, Komisyon'un bugüne kadar yaptığı gibi "hem olumlu bir ortam yaratmak hem de müzakere sürecinde gerekli her türlü desteği vermeye hazır" olduğunu belirterek, Avrupa Parlamentosu'nun da önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Rosa, New York'taki gayriresmî akşam yemeğinin sonucu ve yeni geçiş noktalarının açılması ve genişletilmiş gayriresmî toplantıların yapılması kararına atıfta bulunarak, bu etkinliğin "önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde" gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Avrupa Komisyonu'nun, bu toplantıların resmî görüşmelere doğru atılan ilk adım olabileceği umudunda olduğunu belirten yetkili, AB'nin BM parametreleri ve AB müktesebatı temelinde kapsamlı bir çözümü desteklediğini yineledi.
AB'nin her iki toplumdaki muhataplarını "Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs sorununa yeniden odaklanmasından yararlanmaya" davet ettiğini vurgulayan Rosa, olumlu bir siyasî iklimin yaratılmasının, "müzakereler sırasında çözülmesi gereken çok daha zorlu konularla başa çıkabilmemiz için bir ön koşul" olduğunu ve bunun "her şeyden önce iki topluma ve sürecin liderliğine bağlı" olduğunu söyledi.
Rosa, daha fazla etkileşim, ticaret ve iletişim anlamına gelecek yeni geçiş noktalarının açılmasının önemini vurguladı. Bu bağlamda, Yeşil Hat üzerinden iki toplumlu ticaret için bir bilgi ofisi kurulması veya Kıbrıslı Türk küçük ve orta ölçekli işletmelere ürünlerini AB standartlarına getirmeleri için finansman sağlanması gibi girişimlerden bahsetti.
Komisyon'un girişimleri arasında Rosa, Yeşil Hat'ta bir güneş enerjisi üretim parkı kurulması önerisine de örnek verdi. Bu parkın, "enerji alanında iş birliğini artıracağını, her iki toplumda da yeşil dönüşümü destekleyeceğini ve Kıbrıs'taki diğer güneş enerjisi projeleri için önemli teknik bilgi birikimi yaratacağını" belirterek, iklim değişikliği ve elektrik fiyatları konusundaki endişeleri ele alacağını söyledi.
Yetkili ayrıca Stefanou'nun 2023'te sunduğu ve bazılarının Cumhurbaşkanı Christodoulides tarafından ocak ayında açıklanan 14 tek taraflı önlemde yer aldığı önerileri de memnuniyetle karşıladı.
Rosa ayrıca AB'nin Kayıp Kişiler Komitesi'ne, iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi aracılığıyla anıtların restorasyonuna ve tüm iki toplumlu komitelerin faaliyetlerine verdiği desteğe de değindi.
KHA/YK/NST/MHY/2024
Kıbrıs Haber Ajansı