Kıbrıs'ta düzenlenen 20’nci Economist Konferansı'nda “Akdeniz'de Yeni Bir Göç Kriziyle Yüzleşmek” başlıklı panelin odak noktasını, artan jeopolitik istikrarsızlık ve göç sorunları oluşturdu. Panelde; sorunun uluslararası ve Avrupa düzeyinde ele alınmasına yönelik çabalar, dayanışma eksikliği ve Orta Doğu'daki savaşın yıkıcı sonuçları vurgulandı.
Yunanistan'ın Göç ve İlticadan sorumlu Müsteşarı Sophia Voultepsi, göç sorununun çok yönlü doğasını ve bu sorunu karakterize eden zorlukları vurguladı. Voultepsi, diğer hususların yanı sıra, Avrupa devletleri arasındaki dayanışma eksikliğine atıfta bulundu.
Yunanistan'ın bir cephe ülkesi olarak Meriç Nehri ve Ege Denizi'nden Akdeniz'e kadar tüm sınırlarında baskılarla karşı karşıya olduğunu ve yeni zorluklar ve tehditler için bir “laboratuvar” hâline geldiğini söyledi. Voultepsi, göç yönetiminin günlük bir rutin hâline gelmesi nedeniyle Yunanistan'ın ortaya çıkan zorluklara artık şaşırmadığını da vurguladı.
Diğer Avrupa devletlerinin tutumunu yorumlayan Müsteşar, Avrupa'daki uyum ve dayanışma eksikliğinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Kara sınırı olan ülkelerin bu sınırları kapatmayı tercih ettiklerini ve Yunanistan gibi güney Avrupa ülkelerini denizcilik meselesini yönettikleri için kınadıklarını söyleyen Voultepsi, en ufak bir dayanışma göstermeyen ve göçmenleri kabul etmeyen devletlerin göçmenleri Yunanistan'a getirmek için Sivil Toplum Örgütleri’ni finanse etmesinin hoş görülemeyeceğini de sözlerine ekledi.
KHA/ARM/MHY/2024
Kıbrıs Haber Ajansı