Μ. ΚΑΡΟΓΙΑΝ: Η 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ.

Διαχρονικό μας χρέος η σταθερή και αμετάκλητη προσήλωσή μας στην κρατική μας οντότητα που συνιστά η Κυπριακή Δημοκρατία

Σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, ο λαός μας  τιμά την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την μνήμη των ηρώων του Κυπριακού Ελληνισμού, που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία.

Πρώτιστο χρέος μας είναι να στρέψουμε με σεβασμό το βλέμμα μας σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να αποκτήσει ο κυπριακός λαός την ανεξαρτησία και την εθνική του κυριαρχία, εκφράζοντας βαθιά ευγνωμοσύνη στο μεγαλείο του ηρωισμού και της θυσίας τους.

Μια ανεξαρτησία, ωστόσο, πληγωμένη, με την Κυπριακή Δημοκρατία να γίνεται θύμα συνωμοσιών, ραδιουργιών και προδοσιών που στόχευαν την κατάργησή της. Τα όσα εξελίχθηκαν και διαδραματίστηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία για την εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας μέχρι σήμερα με όλα τα τραγικά συνεπακόλουθα, πρόσφυγες, νεκρούς, τραυματίες, αγνοουμένους.

Διαχρονικό καθήκον όλων μας, και ιδιαίτερα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, είναι να αντλούμε τα ορθά διδάγματα από τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία. Με ρεαλισμό και συνέπεια σε αρχές, αλλά και νούσιμα καλούμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για άρση της κατοχής και επανένωση της Κύπρου στα πλαίσια μιας λύσης δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής.

Ο κυπριακός λαός, παρά την αποτυχία επανειλημμένων μεσολαβητικών προσπαθειών και άκαρπων διακοινοτικών συνομιλιών, επιμένει να αναζητά λύση, που θα αποκαθιστά την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στην Κύπρο, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της.

Ο κυπριακός λαός, επιζητά μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θα βασίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που δε θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Καλούμε, για άλλη μια φορά, τον Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών να διορίσει απεσταλμένο στο Κυπριακό, ώστε να κινηθούν ξανά οι διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος για επανένωση της πατρίδας μας. Καλούμε τον διεθνή παράγοντα να θέσει τέρμα στον ετσιθελισμό και τον επεκτατισμό της Άγκυρας και να εργαστεί για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αρχών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, όπως και στη βάση των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κανόνων της διεθνούς έννομης τάξης.