Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Kıbrıs'ın insanî yardım girişimi olan "Amalthea" kapsamında Gazze'ye gidecek bir sonraki gemiyle ilgili olarak, ABD'den onay alınır alınmaz harekete geçmeye hazır olduklarını açıkladı.

Paskalya Bayramı dolayısıyla "Tasos Marku" askeri kampını ziyaret eden Christodoulides, gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD'nin 2 Mayıs'ta iskeleyi tamamlayacağını ve konuyu Birleşik Krallık Başbakanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı ile görüşeceğini ifade etti. Özellikle ABD, BAE ve AB ile insanî yardım sevkiyatının yeniden başlaması için hazırlıkların sürdüğünü ekledi.

Ayrıca, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile Lübnan'a yapacağı ziyaretle ilgili olarak, von der Leyen'in olumlu yanıtından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Lübnan konusunu bir yıl önce Cumhurbaşkanı olarak katıldığı ilk Avrupa Birliği Konseyi toplantısında gündeme getirdiğini hatırlattı.

 

Amalthea Operasyonu

-----------

 

Cumhurbaşkanı Christodoulides Birleşik Krallık  Başbakanı'nın öğleden sonra kendisiyle bu konuda görüşmek istediğini ve telefonla görüşeceklerini belirtti. Ayrıca, ertesi gün Kıbrıs'ta olacak olan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile de konuyu ele alacaklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, "ABD'den onay alır almaz harekete geçmeye hazırız" dedi.

 

Lübnan ziyareti

----------

 

2 Mayıs'ta Komisyon Başkanı ile Lübnan'a yapacağı ziyaret ve göç akışıyla mücadele için Lübnan'a yönelik destek paketiyle ilgili bir açıklama olup olmayacağı sorusuna Cumhurbaşkanı Christodoulides, Komisyon'un dün çok dikkatli davrandığını ve herhangi bir açıklama yapmadığını, çünkü duyuruları Komisyon Başkanı'nın kendisinin yapacağını söyledi. Kendisinin de bu duyurular hakkında bilgilendirildiğini ekledi.

Bir yıl önce Cumhurbaşkanı olarak katıldığı ilk Avrupa Birliği Konseyi toplantısında Lübnan konusunu gündeme getirdiğini hatırlattı. Komisyon Başkanı'nın bu konuya olumlu yaklaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, "Perşembe günü birlikte Lübnan'a gideceğiz ve duyuruları kendisi yapacak, bu doğru olanıdır" dedi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı