«Σκέφτηκα ότι ήταν σημαντικό να γράψω την ιστορία της γαστρονομίας των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης», μας λέει η Μαίρη Τσεβίκ Συμεωνίδου η οποία έχει γίνει γνωστή στην Τουρκία για την έρευνα της γύρω από την Πολίτικη Κουζίνα και τον ρόλο που έπαιξε και παίζει στη διαμόρφωση της κουλτούρας των Ρωμιών, αλλά ακόμη και των Τούρκων. Στην Τουρκία έχει βραβευτεί με το Βραβείο Γαστρονομίας το 2015. «Άρχισα να χτυπάω πόρτες, η μία πόρτα άνοιγε την άλλη. Στη συνέχεια πήγα και στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Βρήκα όσους μπορούσα για να μου εξηγήσουν από πρώτο χέρι. Όλα αυτά που μου είπαν δεν νομίζω να τα έλεγαν σε άλλους», μας εξηγεί η Μαίρη δίνοντάς μου το βιβλίο της «Πόλη μου Γεύση μου, Ζωή μου» που εκδόθηκε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Iason Books στην Αθήνα. Μαζί όμως με την ιστορία της γαστρονομίας μπαίνει βαθιά και στη ψυχή της Ρωμιοσύνης καταγράφοντας την ιστορία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, όπως δεν την έγραψε κανείς μέχρι σήμερα. Συναντήσαμε την Μαίρη Τσεβίκ Συμεωνίδου στο ατελιέ της «Ακαδημία Μεζεδάκι» που διατηρεί στη Χαλκηδόνα, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η Μαίρη Τσεβίκ Συμεωνίδου μας μίλησε για όσα ανακάλυψε και έζησε αναζητώντας τις ρίζες της.
Η πλήρης είδηση είναι διαθέσιμη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ.Σύνδεση