20 Ιουνίου 2023

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ «ΚΟΙΟΣ»

Στόχος η ενασχόληση ταλαντούχων φοιτητών με την έρευνα και την καινοτομία

Επτά αριστούχοι προπτυχιακοί φοιτητές/τριες συμμετέχουν φέτος στο Πρόγραμμα Ερευνητικής Απασχόλησης Προπτυχιακών Φοιτητών (Undergraduate Research Opportunities Program – UROP) στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την καλοκαιρινή περίοδο 2023.

Το πρόγραμμα UROP, διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία για 15η συνεχή χρονιά, με κύριο σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε αριστούχους φοιτητές/τριες να εμπλακούν ενεργά σε ενδιαφέροντα ερευνητικά προγράμματα, όπως επίσης και να πάρουν μια πρώτη γεύση από τη διαδικασία διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας, δίπλα σε αναγνωρισμένους επιστήμονες του Κέντρου Αριστείας «Κοίος».

Τα ονόματα των φοιτητών/τριών που εργοδοτούνται φέτος είναι (με αλφαβητική σειρά): Απόστολος Αποστόλου, Αθηνούλα Κωνσταντίνου, Σοφία Κωνσταντίνου, Νεφέλη Μαυρή, Κωνσταντίνος Πουργουρίδης, Οδυσσέας Χειλίδης, Αρίστη Χριστοφόρου. Τέσσερις από τους επιλεγέντες είναι φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ οι υπόλοιποι τρεις φοιτούν στο εξωτερικό (University of Cambridge, University of Aberdeen, University of Warwick – Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι φοιτητές/τριες που επιλέγηκαν, θα έχουν την ευκαιρία να συνεργασθούν με ακαδημαϊκούς και ερευνητές του Κέντρου Αριστείας «Κοίος» σε ερευνητικά θέματα στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών, με έμφαση στην παρακολούθηση, τη διαχείριση, τον έλεγχο και την ασφάλεια μεγάλης κλίμακας υποδομών ζωτικής σημασίας. Αυτές περιλαμβάνουν συστήματα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα παροχής νερού, συστήματα μεταφορών, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, συστήματα περίθαλψης, καθώς και συστήματα διαχείρισης και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Απόστολος Αποστόλου

Αθηνούλα Κωνσταντίνου

Σοφία Κωνσταντίνου

Νεφέλη Μαυρή

Κωνσταντίνος Πουργουρίδης

Οδυσσέας Χειλίδης

Αρίστη Χριστοφόρου

Η εμπλοκή των νέων ταλαντούχων ερευνητών/τριών, όπως οι φοιτητές/τριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα UROP, αποσκοπεί στην καθιέρωση και εμπέδωση μιας κουλτούρας έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, συστατικά απαραίτητα για την αναβάθμιση της οικονομίας και κοινωνίας της Κύπρου, σε ένα κέντρο γνώσης με συνεχή και αειφόρο οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στους/στις μελλοντικούς/κές επιστήμονες και ερευνητές/τριες να αποκτήσουν εμπειρίες που θα εξελίξουν τις δεξιότητές τους και θα τους συνοδεύουν για μια ζωή.

Ο φοιτητής Παναγιώτης Μιχαηλίδης, ο οποίος συμμετείχε στο UROP Πρόγραμμα το 2022, αναφέρει σχετικά: «Θεωρώ ότι το Πρόγραμμα UROP είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους προπτυχιακούς φοιτητές που σπουδάζουν στους κλάδους της Μηχανικής, οι οποίοι θέλουν να εξερευνήσουν τις επιλογές για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία, να συνεργαστούν με καταξιωμένους Καθηγητές και ερευνητές από το Κέντρο Αριστείας «Κοίος» και να δικτυωθούν με άλλους ερευνητές».