ΤΕΠΑΚ : Επιτυχής η Πολλαπλασιαστική Δράση του Erasmus+ «Feel the FemPower Limassol»

Η εκδήλωση «Feel the FemPower Limassol» συγκέντρωσε με επιτυχία ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας στους τομείς της ενέργειας και ισότητας των φύλων για να συζητήσουν θέματα ισότητας και συμπερίληψης στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη, πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, και μια επισκόπηση του έργου FemPower από τους συντονιστές του έργου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ).

Η κεντρική ομιλήτρια, Νατάσα Πηλείδου, πρώην υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, συζήτησε τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Έπειτα ακολούθησε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων η Ολυμπία Νησιφόρου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΤΕΠΑΚ, ο Γεώργιος Ανδρέου, Επίκουρος Καθηγητής στο ΑΠΘ και η Ευγενία Ηροδότου, CEO της EnergyIntel Cyprus, οι οποίοι συζήτησαν προσωπικές εμπειρίες και στρατηγικές για την προώθηση της ισότητας στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

Οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τα αποτελέσματα του έργου, όπως η χαρτογράφηση της τρέχουσας κατάστασης σε θέματα της ισότητας μεταξύ των διαφόρων χωρών, μια ανάλυση φύλου στον τομέα της καθαρής ενέργειας, το μαζικό διαδικτυακό μάθημα (MOOC) “Gender Equality in the Clean Energy Transition”, και την εργαλειοθήκη για την ένταξη των φύλων με τη χρήση της  διαθεματικής, διεπιστημονικής προσέγγισης STEAM. Η εκδήλωση παρουσίασε επίσης το δίκτυο FemPower καθώς και τα εργαλεία και τις στρατηγικές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου.

Παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα του έργου FemPower ως εξής:

• Χαρτογράφηση και σύγκριση της τρέχουσας κατάστασης στον τομέα της Καθαρής Ενέργειας και της ισότητας των φύλων. Ο χάρτης είναι διαθέσιμος εδώ.
  • Ανάλυση του τομέα της καθαρής ενέργειας ως προς το φύλο - Παρουσιάστηκε από τον ΜΚΟ Διοτίμα, Ελλάδα.
  • MOOC για την ισότητα των φύλων στην καθαρή ενέργεια - Παρουσιάστηκε από το Polimi, Ιταλία. Εγγραφείτε στο MOOC εδώ.
  • Ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Κατάλογος κριτηρίων  ελέγχου για την εκπαίδευση στον τομέα της Καθαρής Ενέργειας στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παρουσιάστηκε από τον ΜΚΟ  ΔΙΟΤΙΜΑ, Ελλάδα.
  • Στρατηγικές συν-δημιουργίας χωρίς αποκλεισμούς φύλου για τη συνεργασία διαφορετικών ενδιαφερόμενων φορέων στον τομέα της ενέργειας.
  • Εργαλειοθήκη χωρίς αποκλεισμούς φύλου ακολουθώντας μια  διαθεματική, διεπιστημονική προσέγγιση STEAM - Παρουσιάστηκε από την ομάδα του ΤΕΠΑΚ. Δείτε την εργαλειοθήκη εδώ.
  • Fempower διαδικτυακό αποθετήριο έργων και πρακτικώνΠαρουσιάστηκε από την ομάδα του ΤΕΠΑΚ. Δείτε το αποθετήριο εδώ.
  • Presented by the CUT team. Access the repository
  • FemPower Network - Παρουσιάστηκε από τον οργανισμό Duneworks, Ολλανδία. Εγγραφείτε στο δίκτυο FemPower Network εδώ.
  • Δραστηριότητες STEAM στον τομέα της καθαρής ενέργειας χωρίς αποκλεισμούς φύλου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - Εγχειρίδιο. Παρουσιάστηκε από από τoν MKO Digijeunes, Γαλλία. Αποκτήστε πρόσβαση στο εγχειρίδιο εδώ.

Η εκδήλωση έδωσε έναυσμα για την ανταλλαγή εμπειριών, στρατηγικών και λύσεων για την προώθηση ενός πιο συμπεριληπτικού περιβάλλοντος στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 29 Μαΐου 2024.

Μείνετε συντονισμένοι για τις δραστηριότητές μας στην ιστοσελίδα του έργου μας: https://fempower.ee.auth.gr/

Στο έργο Fempower συμμετέχουν παγκοσμίου φήμης εταίροι:

• Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) - Συντονιστής
  • Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ)
  • Πολυτεχνείο Μιλάνου (POLIMI)
  • Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα (Διοτίμα)
  • Centar Za Promociju Nauke (CPN)
  • Digijeunes (Digijeunes)
  • Universidad Del Pais Vasco/ Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU)
  • Technische Universiteit Delft (TUDelft)
  • DuneWorks

Εκ μέρους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, συμμετέχουν στο έργο μέλη του Ερευνητικού Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης και Τεχνολογίας (https://www.cyprusinteractionlab.com/) και του Ερευνητικού Κέντρου Κοινωνικής Πληροφορικής (https://www.socialcomputing.eu/): Δρ Αντιγόνη Παρμαξή (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) και η Κα Ειρήνη Χρίστου (Επιστημονική Συνεργάτιδα).