ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣ ΜΜΕ

Διάσκεψη Τύπου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΔΗΣΥ και Προέδρου της Επιτροπής Νομικών κ. Νίκου Τορναρίτη

Σύνδεσμος: https://youtu.be/IM8S-y2m-DE

Διάσκεψη Τύπου παρέθεσε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής κ. Νίκος Τορναρίτης για το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο Περί Ποινικού Κώδικα Τροποποιητικός Αρ.3 Νόμος του 2021». Όπως είπε ο κ. Τορναρίτης  κατατέθηκε τον Απρίλη του 2021 από την κυβέρνηση στη Βουλή και το επεξεργάζεται η Επιτροπή Νομικών εδώ και τρία χρόνια.

«Κάναμε δέκα συνεδρίες για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και πέντε φορές ανέλαβα προσωπικά την ευθύνη και το έστειλα πίσω στο Υπουργείο δικαιοσύνης για περαιτέρω διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς. Είχαμε κάθε ευχέρεια να αποστείλουμε το νομοσχέδιο για ψήφιση είτε πριν τρία είτε πριν δυο χρόνια είτε πριν έξι μήνες είπε ο κ. Τορναρίτης και σημείωσε ότι δεν το στείλαμε για να πετύχουμε ένα νομοσχέδιο στο οποίο θα ενυπάρχουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της ελευθερίας του λόγου, της άποψης, του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και απορρήτου και όλων των συναφών ελευθεριών που πρέπει να υπάρχουν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος».

Ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε την έκπληξή του γιατί μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν βελτιώθηκε πάρα πολύ το νομοσχέδιο και υπενθύμισε ότι στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Νομικών πριν τις διακοπές, για πέμπτη φορά απέστειλε το νομοσχέδιο για διαβούλευση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης εφόσον υπήρξαν ενστάσεις από τον δημοσιογραφικό κόσμο. Ο κ. Τορναρίτης συνέχισε δηλώνοντας τα εξής:

«Είχαμε ρητά ως Επιτροπή ζητήσει από το Υπουργείο και από τη Νομική Υπηρεσία να επεξεργαστούν το θέμα που αφορά τους δημοσιογράφους και αν είναι συνταγματικά ορθό να υπάρξει εξαίρεση των δημοσιογράφων από το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Πολλές φορές έχω δηλώσει δυο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι τούτος ο νόμος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους δημοσιογράφους. Και το δεύτερο που είχα πει είναι ότι σας καλώ εσάς των ΜΜΕ να κάνετε ακόμη αυστηρότερη κριτική στην πολιτική και στους πολιτικούς. Άρα σε αυτή ακριβώς τη βάση λειτούργησε η Επιτροπή Νομικών.

Πρέπει να πω παράλληλα ενστάσεις στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υποβλήθηκαν από τον κ. Θεοπέμπτου και από το ΑΚΕΛ σε σχέση με το δεύτερο κομμάτι του νόμου. Άρα είναι με πραγματική έκπληξη που ακούω δηλώσεις Βουλευτών που θα ήταν καλύτερα αφού είχαν τόση έγνοια για τη δημοκρατία και την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας να έρθουν να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους στην Επιτροπή Νομικών. Για αυτό ακριβώς έχω ζητήσει από χθες, και ευχαριστώ τη Γραμματεία της Επιτροπής, και μου έχουν ετοιμάσει μια πλήρη έκθεση γεγονότων που επισυνέβησαν από τον Απρίλη του 2021 μέχρι σήμερα και σας την καταθέτω. Πάντοτε πιστεύω ότι η διαφάνεια είναι το ζητούμενο στον τόπο και όχι τα fake news που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες σχετικά με το συγκεκριμένο νομοθέτημα.

Και θέλω να πω και το εξής: Υπάρχει ένα σημαντικότατο νομικό κενό. Αν εγώ σε μία δημόσια πλατεία ή έναν δρόμο, σας εξυβρίσω εσάς ή σας απειλήσω τότε εσείς μπορείτε χρησιμοποιώντας τον ποινικό κώδικα να με οδηγήσετε στη δικαιοσύνη. Αν εγώ προσωπικά σας εξυβρίσω ή σας απειλήσω μέσω αποστολής μηνύματος στο τηλέφωνό σας ή μέσω του διαδικτύου, δεν υπάρχει κανένα νομικό περίβλημα για να υπερασπιστεί ο πολίτης ο οποίος δέχεται την επίθεση ή την εξύβριση, τον εαυτό του. Και θέλω να σας πω και κάτι άλλο γιατί σας το είπα και πριν. Αυτή η νομοθεσία που πρέπει κάποια στιγμή να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, γίνεται για τους αδύναμους συμπολίτες μας. Γίνεται για τους ανήλικους πολίτες του τόπου μας, για τα αγόρια και τα κορίτσια που δέχονται συνεχώς απειλές όπως μας κατατέθηκε στην Επιτροπή Νομικών, που δέχονται υβριστικά μηνύματα.

Ευτυχώς στην Κύπρο δεν φτάσαμε ακόμα σε ακραία φαινόμενα. Ξέρετε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και σε άλλα κράτη της ΕΕ ανήλικοι οι οποίοι δέχονταν συντεταγμένα επιθέσεις τέτοιου είδους που σας ανέφερα, οδηγήθηκαν και στην αυτοκτονία; Θέλουμε άραγε να μην προστατεύσουμε αυτούς τους αδύναμους συμπολίτες μας ή να το πω αλλιώς. Αν μη κακό ένας πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας οδηγηθεί σε μία ακραία πράξη τέτοιου είδους όπως σας έχω περιγράψει τι θα πουν όλοι αυτοί οι λεγόμενοι υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου και της άλλης άποψης που δεν ήρθαν στην Βουλή να καταθέσουν τις απόψεις τους; Άρα λέω ξανά. Συντεταγμένα, σοβαρά και υπεύθυνα λειτουργήσαμε και έτσι θα λειτουργήσουμε. Θα οδηγήσουμε στην Ολομέλεια ένα πλήρες κείμενο το οποίο θα υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της άποψης, το δημοσιογραφικό λειτούργημα και το δημοσιογραφικό απόρρητο.

Την ίδια ώρα όμως θα υπερασπίζεται και όλους τους αδύναμους συμπολίτες μας από όλους εκείνους που απειλούν και που υβρίζουν τους πολίτες και οι πολίτες παραμένουν ανυπεράσπιστοι. Δεν υπάρχει κανένας που θα με σταματήσει εμένα προσωπικά και τον ΔΗΣΥ να υπερασπιστούμε αυτούς τους πολίτες».

26.7.2024