EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 

 

DAILY NEWS

Βρυξέλλες, 26 Ιουλίου 2024

 

Καθοδήγηση από την Επιτροπή σχετικά με τον κανονισμό για τις ξένες επιδοτήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της στο οποίο αποσαφηνίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα καθορίζεται πότε μια ξένη επιδότηση στρεβλώνει την εσωτερική αγορά και πώς θα εφαρμόζεται το κριτήριο εξισορρόπησης βάσει του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις.

Το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής περιλαμβάνει ερωτήσεις και απαντήσεις που παρέχουν αρχικές διευκρινίσεις σχετικά με την εκτίμηση του κατά πόσον υπάρχει στρέβλωση που προκαλείται από ξένη επιδότηση στην εσωτερική αγορά και στην εφαρμογή του κριτηρίου εξισορρόπησης. Ιδίως, το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής παρέχει αρχικές διευκρινίσεις σχετικά με την ερμηνεία και την αξιολόγηση της έννοιας της στρέβλωσης τόσο ως προς τις συγκεντρώσεις όσο και ως προς τις διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων. Αποσαφηνίζει επίσης την προσέγγιση της Επιτροπής όσον αφορά τις επιδοτήσεις που είναι πιθανότερο να στρεβλώσουν την ενιαία αγορά, ιδίως τις απεριόριστες εγγυήσεις. Το έγγραφο εργασίας αποσαφηνίζει περαιτέρω την προσέγγιση της Επιτροπής όσον αφορά το κριτήριο εξισορρόπησης και τον αντίκτυπό του στο αποτέλεσμα μιας έρευνας.

Οι αρχικές διευκρινίσεις που παρατίθενται στο έγγραφο εργασίας θα αναπτυχθούν περαιτέρω μέσω της πρακτικής εφαρμογής και της νομολογίας των δικαστηρίων της Ένωσης. Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει επίσης κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις το αργότερο έως τις 12 Ιανουαρίου 2026.

Ο κανονισμός για τις ξένες επιδοτήσεις άρχισε να εφαρμόζεται στις 12 Ιουλίου 2023. Καθιστά την Επιτροπή δυνατή να αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις που προκαλούνται από ξένες επιδοτήσεις και παρέχει στην ΕΕ τη δυνατότητα να διασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ενιαία αγορά, παραμένοντας παράλληλα ανοικτή στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Lea Zuber – Tηλ.: +32 2 295 62 98· Nina Ferreira - Τηλ.: +32 2 299 81 63)

 

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το κείμενο της παγκόσμιας συμφωνίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του ΠΟΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σημερινή δημοσίευση του κειμένου της συμφωνίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο, που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Η δημοσίευση αποτελεί συνέχεια ειδικών διαπραγματεύσεων πενταετούς διάρκειας, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 90 μέλη του ΠΟΕ. Η ΕΕ διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση αυτών των πρώτων παγκόσμιων κανόνων για το ψηφιακό εμπόριο.

Μόλις ενταχθεί στο νομικό πλαίσιο του ΠΟΕ, η συμφωνία για το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αποτελέσει τη βάση των παγκόσμιων κανόνων για το ψηφιακό εμπόριο μεταξύ πολλών μελών του ΠΟΕ. Η συμφωνία θα ωφελήσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις και θα στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στα συμμετέχοντα μέλη του ΠΟΕ, με τους εξής τρόπους: διευκόλυνση των διασυνοριακών ηλεκτρονικών συναλλαγών· μείωση των φραγμών στο ψηφιακό εμπόριο· και προώθηση της καινοτομίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο.  

Επιπλέον, θα ενισχύσει την ψηφιακή συμπεριληπτικότητα και την οικονομική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων και λιγότερο ανεπτυγμένων συμμετεχόντων μελών. Η ΕΕ στηρίζει το αποτέλεσμα αυτό και προσβλέπει σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες για την ενσωμάτωση της συμφωνίας στο νομικό πλαίσιο του ΠΟΕ.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Με χαρά στηρίζουμε αυτή τη συμφωνία για το ηλεκτρονικό εμπόριο, η οποία αποτελεί την πρώτη δέσμη παγκόσμιων κανόνων για το ψηφιακό εμπόριο στον ΠΟΕ. Οι κανόνες αυτοί, μόλις ενταχθούν στο πλαίσιο του ΠΟΕ, θα είναι θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ψηφιακού εμπορίου, καθώς δημιουργούν κοινό έδαφος και συμβάλλουν στην αποφυγή του κατακερματισμού. Η συμφωνία αυτή θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και θα συμβάλει στην ένταξη των αναπτυσσόμενων και λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία, καθώς και στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος. Η ΕΕ αναγνωρίζει τη μεγάλη αξία της συμφωνίας που δημοσιεύτηκε σήμερα και θα συνεργαστεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την ενσωμάτωσή της στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Καλούμε όλα τα μέλη του ΠΟΕ να πράξουν το ίδιο.»

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Olof Gill – Τηλ.: +32 2 296 59 66· Ana Apse-Paese – Τηλ.: +32 2 298 73 48)

 

 

 

Πρώτη μεταφορά εσόδων ύψους 1,5 δισ. EUR από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία διατέθηκαν σήμερα για τη στήριξη της Ουκρανίας

 

Σήμερα η ΕΕ διαθέτει για τη στήριξη της Ουκρανίας την πρώτη πληρωμή ύψους 1,5 δισ. EUR που προέρχονται από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτά τα έκτακτα έσοδα, που παράγονται από φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ και κατέχονται από κεντρικά αποθετήρια τίτλων (ΚΑΤ) από ακινητοποιημένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, διατέθηκαν από τη Euroclear στην Επιτροπή ως πρώτη δόση στις 23 Ιουλίου. Τα χρήματα θα διοχετευθούν τώρα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη και του Μέσου Διευκόλυνσης για την Ουκρανία για στήριξη των στρατιωτικών ικανοτήτων της Ουκρανίας, καθώς και για στήριξη της ανασυγκρότησης της χώρας.

Η ακινητοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, οι οποίες εγκρίθηκαν στον απόηχο του επιθετικού πολέμου της κατά της Ουκρανίας. Τα έκτακτα έσοδα που παράγονται στο πλαίσιο αυτό από τους φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ δεν ανήκουν στη Ρωσία και βρίσκονται στην κατοχή ΚΑΤ. Η ΕΕ έχει πλέον αρχίσει να διοχετεύει τα έσοδα αυτά στην Ουκρανία.

Ιστορικό

Ως απάντηση στη βάναυση και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ενέκριναν διάφορες δέσμες περιοριστικών μέτρων (κυρώσεων) κατά της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων αυτών, τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που κρατούνται στην ΕΕ ακινητοποιήθηκαν. Η απαγόρευση των συναλλαγών που σχετίζονται με τα περιουσιακά στοιχεία και τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και των συνδεδεμένων με αυτήν οντοτήτων οδηγεί σε έκτακτη και ασυνήθιστη συσσώρευση μετρητών και καταθέσεων στους ισολογισμούς των ΚΑΤ από τη λήξη χρηματοπιστωτικών μέσων και δημιουργεί έκτακτα έσοδα.

Τον Φεβρουάριο του 2024, κατόπιν προτάσεων της Επιτροπής και του ύπατου εκπροσώπου, το Συμβούλιο αποφάσισε ότι τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία και αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας αξίας άνω του 1 εκατ. EUR, τα οποία ακινητοποιήθηκαν ως συνέπεια των κυρώσεων της ΕΕ, πρέπει να παρακρατήσουν τα έκτακτα ταμειακά υπόλοιπα που συσσωρεύονται λόγω των κυρώσεων της ΕΕ και να μην διαθέτουν τα προκύπτοντα καθαρά έσοδα που παράγονται από τους φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ.

Σε συνέχεια των προτάσεων της Επιτροπής και του ύπατου εκπροσώπου τον Μάρτιο, στις 21 Μαΐου 2024 το Συμβούλιο εξέδωσε σειρά νομικών πράξεων που επιτρέπουν τη χρήση αυτών των καθαρών κερδών προς όφελος της Ουκρανίας.

Περισσότερες πληροφορίες

Έκτακτα έσοδα που απορρέουν από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία: Πράσινο φως του Συμβουλίου για τη χρήση καθαρών απροσδόκητων κερδών για στήριξη της νόμιμης άμυνας και της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη

Αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία

Ε&Α σχετικά με τηνπρώτη μεταφορά εσόδων ύψους 1,55 δισ. EUR από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που διατέθηκαν στην Ουκρανία

Δηλώσεις

 

Η ΕΕ υποστηρίζει την Ουκρανία. Σήμερα μεταβιβάζουμε έσοδα ύψους 1,5 δισ. EUR από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την άμυνα και την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει καλύτερος συμβολισμός ή καλύτερη χρήση των χρημάτων του Κρεμλίνου από το να καταστεί η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη ασφαλέστερος τόπος διαβίωσης.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Η πρώτη δόση των απροσδόκητων κερδών θα παράσχει συγκεκριμένη στήριξη επί τόπου. Με τη διάθεση 1,4 δισ. EUR στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη θα χρηματοδοτήσουμε την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού προτεραιότητας, συγκεκριμένα αεράμυνας, πυρομαχικών πυροβολικού — καθώς και, μέσω προμηθειών, την ουκρανική αμυντική βιομηχανία. Δεν παρέχουμε μόνο στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, αλλά και στα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Ουκρανία, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας.

Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος, κ. Τζουζέπ Μπορέλ

 

 

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν τη δημοκρατία και την οικονομική ισχύ ως κύρια δυνατά σημεία της ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο

Μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν τον σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου (38 %) και την οικονομική, βιομηχανική και εμπορική ισχύ (34 %) ως τα κύρια δυνατά σημεία της ΕΕ, ενώ ακολουθούν οι καλές σχέσεις και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (28 %).

Ως τομείς που η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα, οι συμμετέχοντες αναφέρουν συχνότερα το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή (33 %) και την παράτυπη μετανάστευση (επίσης 33 %), ενώ ακολουθούν η ασφάλεια και η άμυνα (29 %) και ο πόλεμος στην Ουκρανία (25 %).

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, καθώς αναφέρεται από το 50 % των συμμετεχόντων. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση ακολουθούν η παράτυπη μετανάστευση και τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η κλιματική αλλαγή, με 41 % και 35 % αντίστοιχα.

Στην ερώτηση σχετικά με τις αξίες που ενσωματώνει καλύτερα η ΕΕ σε σύγκριση με άλλες χώρες του κόσμου, οι Ευρωπαίοι απαντούν με σαφήνεια τον σεβασμό για τα θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες, καθώς και την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης (53 % αμφότερα).

Γενική αισιοδοξία για τα επόμενα χρόνια

Το 58 % των Ευρωπαίων τείνουν να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ, ενώ το 37 % τείνουν να είναι απαισιόδοξοι.

Το 55 % δηλώνουν πολύ ή αρκετά σίγουροι για την ισχύ της δημοκρατίας της ΕΕ κατά την επόμενη πενταετία, ενώ το 41 % είναι αρκετά ή πολύ αβέβαιοι.

Από την άλλη πλευρά, το 64 % των πολιτών της ΕΕ τείνουν να ανησυχούν για την ασφάλεια της ΕΕ κατά την επόμενη πενταετία.

Τέλος, το 51 % εκφράζουν εμπιστοσύνη στις επιδόσεις της οικονομίας της ΕΕ την επόμενη πενταετία, ενώ το 45 % αισθάνονται μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα.

Ιστορικό

Το Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 550 διεξάχθηκε κατά το διάστημα μεταξύ 25 Ιουνίου και 2 Ιουλίου 2024 και στα 27 κράτη μέλη. 25.658 πολίτες της ΕΕ ερωτήθηκαν διαδικτυακά.

Περισσότερες πληροφορίες

Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 550 «Προκλήσεις και προτεραιότητες στην ΕΕ».

 

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

 

 

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

 

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans