Βρυξέλλες, 20 Δεκεμβρίου 2024

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου

Ο Επίτροπος κ. Κώστας Καδής στη Λεμεσό: συμμετέχει στην εκδήλωση του ιδρύματος «Μικροί Ήρωες» με τίτλο «Κολυμπάμε με τους ΟΥΚ για τους δικούς μας Μικρούς Ήρωες».

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποιεί στήριξη για τη Μαγιότ και τις αφρικανικές χώρες που επλήγησαν από τον κυκλώνα Chido

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει νέα βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη των κοινοτήτων που έχουν καταστραφεί από τον κυκλώνα Chido στη Μαγιότ και τη Μοζαμβίκη.

Ανταποκρινόμενες στο αίτημα της Γαλλίας για βοήθεια, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Σουηδία προσέφεραν καταλύματα και άλλα είδη μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να κινητοποιήσει πρόσθετη στήριξη μέσω των αποθεμάτων του rescEU. Η υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus της ΕΕ έχει επίσης καταρτίσει χάρτες για τη Μαγιότ και τη Μοζαμβίκη ώστε να στηρίξει τις προσπάθειες αρωγής.

Για τη Μοζαμβίκη, διατέθηκαν 900.000 ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες κοινότητες, με έμφαση στα καταλύματα, το νερό, την υγειονομική περίθαλψη και την προστασία. Επιπλέον, πέντε πτήσεις ανθρωπιστικής αερογέφυρας θα μεταφέρουν 60 τόνους βοήθειας έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού καταφυγίου, στην πόλη Pemba της επαρχίας Cabo Delgado από τα αποθέματα της ΕΕ στο Ναϊρόμπι. Επιπλέον, μέσω των υφιστάμενων έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, οι εταίροι προσφέρουν ήδη άμεση βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Η Ατζά Λαμπίμπ, Επίτροπος Ισότητας, Ετοιμότητας και Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξουμε τη Μαγιότ και ευχαριστώ τα κράτη μέλη μας για την ταχεία στήριξή τους μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Είναι ανάγκη να δοθεί βοήθεια στους πολυάριθμους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι από τον κυκλώνα Chido. Επίσης, προσφέρουμε βοήθεια έκτακτης ανάγκης στη Μοζαμβίκη, η οποία έχει κι αυτή πληγεί ιδιαίτερα. »

(Για περισσότερες πληροφορίες: Eva Hrncirova — Τηλ. : +32 2 298 84 33· Daniel Puglisi — Τηλ. : +32 2 296 91 40)

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη δέσμευση της Stellantis να αποζημιώσει τους καταναλωτές για τα προβλήματα με τις δεξαμενές AdBlue, κατόπιν ενεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σήμερα, μετά από διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δίκτυο Συνεργασίας για την Προστασία των Καταναλωτών (ΣΠΚ), η κατασκευάστρια αυτοκινήτων Stellantis δεσμεύτηκε να επεκτείνει στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου τα μέτρα αποζημίωσης υπέρ όσων αντιμετώπισαν προβλήματα λογισμικού αναφορικά με τις δεξαμενές AdBlue σε πετρελαιοκίνητα οχήματα που κατασκευάστηκαν από τη Stellantis μεταξύ Ιανουαρίου 2014 και Αυγούστου 2020. Το πρόβλημα έχει επιβαρύνει με δαπανηρές επισκευές χιλιάδες οδηγούς αυτοκινήτων των μαρκών που ανήκουν στη Stellantis, όπως η Peugeot, η Citroën, η DS ή η Opel. 

Το δίκτυο ΣΠΚ θα παρακολουθεί πλέον ενεργά τον τρόπο με τον οποίο η Stellantis υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Εάν η Stellantis δεν το πράξει εντός της συμφωνηθείσας προθεσμίας, οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών μπορούν να λάβουν μέτρα για να επιβάλουν τη συμμόρφωσή της.

Ο Μάικλ ΜακΓκράθ, Επίτροπος αρμόδιος για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου και την Προστασία των Καταναλωτών, δήλωσε σχετικά: «Οι καταναλωτές αξίζουν να αποζημιωθούν επαρκώς για τη ζημία που υπέστησαν, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στην ΕΕ. Χαιρετίζω τη θετική ολοκλήρωση του διαλόγου μας με τη Stellantis, που θα βοηθήσει τους θιγόμενους χρήστες και χρήστριες να λάβουν επαρκή αποζημίωση. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα για τα απτά οφέλη της συνεργασίας μας στον τομέα των πολιτικών για τους καταναλωτές και όχι μόνο. Δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα για τους καταναλωτές σε ολόκληρη την ΕΕ. Ως Επίτροπος Προστασίας των Καταναλωτών, θα εργαστώ ενεργά για την προστασία των συμφερόντων των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών μας στην ΕΕ. »

Τον Ιούλιο του 2023, μετά από ειδοποιήσεις από ενώσεις καταναλωτών στην Ιταλία και την Ισπανία, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών (BEUC) ζήτησε από το δίκτυο ΣΠΚ να κινήσει έρευνα σε επίπεδο ΕΕ. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η ιταλική αρχή ανταγωνισμού (AGCM) διερεύνησε το ζήτημα και απέσπασε από τη Stellantis μια σειρά μέτρων αποζημίωσης των καταναλωτών στην Ιταλία. Μετά από διάλογο με την Επιτροπή και το δίκτυο ΣΠΚ, η Stellantis δεσμεύεται πλέον να επεκτείνει τα μέτρα αυτά σε όλα τα κράτη μέλη. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση αυτή και το δίκτυο ΣΠΚ διατίθενται εδώ και εδώ.  

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan de Keersmaecker — Τηλ. : + 32 2 298 46 80· Cristina Torres Castillo — Τηλ. : + 32 2 299 06 79) 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 1 δισ. ευρώ στην Αίγυπτο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε απόφαση για την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων στην Αίγυπτο, εφόσον εκπληρώθηκαν οι όροι πολιτικής που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο πλαίσιο της τρέχουσας μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ). Η εκταμίευση αυτή, η οποία θα γίνει σε μία και μοναδική δόση, θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Αυτή η χρηματοδοτική στήριξη θα βοηθήσει την Αίγυπτο να καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της για το οικονομικό έτος 2024/2025 και να διασφαλίσει τη μακροοικονομική της σταθερότητα, στηρίζοντας παράλληλα το εγχώριο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα σε συνδυασμό με το τρέχον πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η οικονομία της Αιγύπτου άρχισε να ανακάμπτει νωρίτερα φέτος μετά την ανακοίνωση της στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ, μετά από μια περίοδο έντονης πίεσης στο ισοζύγιο πληρωμών. Ενώ η ανάκαμψη συνεχίζεται, η οικονομία εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις οικονομικές επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η εκταμίευση αυτή γίνεται, αφού η Επιτροπή συμπέρανε ότι η Αίγυπτος έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση της μακροοικονομικής της ανθεκτικότητας, ενοποιώντας το κατακερματισμένο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών της, βελτιώνοντας τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της και επεκτείνοντας παράλληλα το πρόγραμμά της για την κοινωνική ασφάλεια. Έχει σημειωθεί πρόοδος στο επιχειρηματικό και το επενδυτικό περιβάλλον μέσω της αυξημένης διαφάνειας στους όρους για τις επενδύσεις και τις εισαγωγές, καθώς και μέσω της ενίσχυσης του ρόλου της αρχής ανταγωνισμού. Πρόοδος έχει επιτευχθεί και στην προώθηση της πράσινης μετάβασης μέσω της έγκρισης της επικαιροποιημένης αιγυπτιακής στρατηγικής για τη βιώσιμη ενέργεια έως το 2040, καθώς και μέσω της προώθησης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Αυτή η μακροοικονομική συνδρομή, μαζί με τη δεύτερη πράξη ύψους 4 δισ. ευρώ, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος υπό συζήτηση μεταξύ των συννομοθετών, αποτελεί θεμελιώδες μέρος της στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου. Ανταποκρίνεται σε πολλαπλές οικονομικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες επιδεινώνονται από την πολύπλοκη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου η Αίγυπτος αποτελεί βασικό πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο της ΕΕ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: + 32 2 295 45 78· Guillaume Mercier — Τηλ.: + 32 460 75 53 11· Francisca Marçal Santos — Τηλ.: + 32 2 299 72 36)

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την αναστολή της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους αξιωματούχους της Γεωργίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την αναστολή μέρους της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Γεωργίας για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων. Εάν το Συμβούλιο εγκρίνει την πρόταση αυτή, οι Γεωργιανοί διπλωμάτες, αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους που κατέχουν διπλωματικά και επίσημα διαβατήρια θα χρειάζονται θεώρηση για να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για βραχεία διαμονή έως και 90 ημερών εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών. Διευκολύνσεις για τη χορήγηση θεωρήσεων, όπως συντομότεροι χρόνοι υποβολής αιτήσεων, χαμηλότερα τέλη για την έκδοση της θεώρησης και η υποχρέωση υποβολής λιγότερων δικαιολογητικών εγγράφων, δεν θα ισχύουν πλέον για τους Γεωργιανούς και τις Γεωργιανές κατόχους διπλωματικών και επίσημων διαβατηρίων. Η απόφαση αυτή δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διαπροσωπικές επαφές, καθώς οι Γεωργιανοί υπήκοοι που είναι κάτοχοι κοινών διαβατηρίων θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ για βραχεία διαμονή. 

Εναπόκειται πλέον στο Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά με τη σημερινή πρόταση για μερική αναστολή της συμφωνίας για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων. Εάν το Συμβούλιο εγκρίνει την πρόταση και μόλις αυτή τεθεί σε ισχύ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας, θα πρέπει να εφαρμόζουν την υποχρέωση θεώρησης για τους/τις κατόχους διπλωματικών, υπηρεσιακών/επίσημων διαβατηρίων και ειδικών διαβατηρίων που εκδίδονται από τη Γεωργία και να κοινοποιούν τα μέτρα αυτά στα άλλα κράτη μέλη και στην Επιτροπή.

Η πρόταση αυτή αποτελεί απάντηση στη βίαιη καταστολή από τις αρχές της Γεωργίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών, πολιτικών και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, η οποία ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση των αρχών στις 28 Νοεμβρίου ότι δεν θα συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έως το 2028.

Επιπλέον, η πρόσφατη νομοθεσία της Γεωργίας, ιδίως αυτή «περί διαφάνειας της ξένης επιρροής» (εγκρίθηκε τον Μάιο του 2024) και «περί οικογενειακών αξιών και προστασίας των ανηλίκων» (εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024), υπονομεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα που βρίσκονται στον πυρήνα των αξιών της ΕΕ. Η συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών κατά των διακρίσεων, αποτελεί βασική απαίτηση για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων. 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan de Keersmaecker — Τηλ.: + 32 229-84680· Elettra Di Massa — Τηλ.: + 32 2 298 21 61) 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει επιπλέον 10 εκατ. ευρώ στην UNRWA

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε μια πληρωμή ύψους 10 εκατ. ευρώ στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Η συνδρομή αυτή προστίθεται στα 82 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στην UNRWA το 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στην παροχή τόσο οικονομικής όσο και πολιτικής στήριξης ώστε να μπορέσει η UNRWA να εκπληρώσει την αποστολή της σε μια εποχή που οι ανάγκες αυξάνονται δραματικά.

Η Επιτροπή δεσμεύεται επίσης να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων της ανεξάρτητης ομάδας εξέτασης υπό την ηγεσία της πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Κατρίν Κολονά. Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να παρακολουθεί την εφαρμογή των όρων που συμφωνήθηκαν με την UNRWA στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων που προκύπτουν μετά τη διενέργεια ελέγχου της ΕΕ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Guillaume Mercier — Τηλ.: + 32 2 298 05 64· Gioia Franchellucci — Τηλ.: + 32 2 296 80 41)

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει το πέμπτο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας για ποσό 3,13 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η Επιτροπή έλαβε σήμερα το πέμπτο αίτημα από την Ελλάδα, ύψους 1,35 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις (χωρίς να υπολογίζεται η προχρηματοδότηση) και 1,78 δισ. ευρώ σε δάνεια (χωρίς να υπολογίζεται η προχρηματοδότηση) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).

Το πέμπτο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας αφορά 28 ορόσημα και τέσσερις στόχους. Καλύπτει μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, η επέκταση της ευρυζωνικής σύνδεσης, η βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων και των υδάτων, η αύξηση των εγκαταστάσεων ψυχικής υγείας, η βελτίωση του συστήματος επιστροφής ΦΠΑ και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων συμβάσεων. 

Το αίτημα καλύπτει επίσης σημαντικές επενδύσεις σε αστικές αναπλάσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις για πράσινες βιομηχανίες, πιο προσιτή στέγαση, ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών, δυναμικότητα του δικτύου ηλεκτροδότησης, αναδάσωση και πυρόσβεση, καθώς και έργα αποχέτευσης.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει το αίτημα και στη συνέχεια θα αποστείλει στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή τις προκαταρκτικές της αξιολογήσεις σχετικά με την εκπλήρωση των οροσήμων και των στόχων που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη πληρωμή.

Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 35,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,2 δισ. ευρώ χορηγούνται σε επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας είναι διαθέσιμες σε αυτήν τη σελίδα, στην οποία περιλαμβάνεται ένας διαδραστικός χάρτης των έργων που χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και στον πίνακα αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία των αιτημάτων πληρωμής στο πλαίσιο του ΜΑΑ διατίθενται στο έγγραφο ερωτήσεων και απαντήσεων. 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Maciej Berestecki — Τηλ.: +32 229 66483· Quentin Cortes — Τηλ.: +32 229 13283)

 

 

 

 

 

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

 

 

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

 

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans