Avrupa Komisyonu, üye devletlerin Avrupa Birliği (AB) direktiflerini ulusal hukuka aktarmak için alınan önlemleri bildirmemesi nedeniyle, Kıbrıs da d3ahil olmak üzere 27 üye ülkeden 25'ine uyarı mektupları gönderdiğini duyurdu.

Diğer iki prosedürden farklı olarak, bunlardan bir tanesi yalnızca Kıbrıs ve Slovakya'yı ilgilendirmektedir. İhlal, bazı tarımsal bitki ve sebze çeşitlerinin incelenmesine ilişkin şartlara ilişkin mevzuatla ilgilidir.

Direktifler; vergilendirme ve gümrük birliği, adalet ve halk sağlığı alanlarıyla ilgilidir. İlgili duyuruda da belirtildiği üzere, söz konusu üye devletlerin uyarı mektuplarına yanıt vermek ve direktiflerin iç hukuka aktarımını tamamlamak için şu andan itibaren önlerinde iki ay olacak, aksi halde Komisyon, gerekçeli mütalaa vermeye karar verebilir ve bu, Komisyonun AB Adalet Divanı'na itiraz etme seçeneği önündeki son adımdır.

Komisyon, tedbirlerin bildirilmemesi nedeniyle üye devletlere karşı başlatılan ihlal prosedürlerini, topluluk mevzuatının ihlaline ilişkin prosedürlerden ayırmak amacıyla ayrı olarak yayımlıyor.

Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Fransa, Almanya, Danimarka, Yunanistan, Estonya, İrlanda, İspanya, İtalya, Hırvatistan, Kıbrıs, Letonya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya ve İsveç'ya uyarı mektupları gönderildi.