Kıbrıs Merkez Bankası (KMB), pazartesi günü yayımladığı avro cinsinden parasal olmayan politika portföyleri (NMPP, Eurosystem merkez bankaları tarafından tutulan ve parayla ilgili olmayan varlıkları içerir.)  NMPPs hakkında açıklamada bulundu. Yıllık finansal verileri içeren açıklamada yeşil ve düşük karbonlu bir AB ekonomisine geçişe katkıda bulunmak için iklimle ilgili bir dizi risk değerlendirmesi ve Sürdürülebilir ve Sorumlu Yatırım (SRI) stratejilerinin benimsendiği belirtildi. 

 

İklim değişikliğinden kaynaklanan artan risklerin dikkate alan KMB, 25 Mart 2020 tarihinde, amacı finans sektöründe çevre ve iklim riski yönetiminin geliştirilmesine katkıda bulunmak ve sürdürülebilir bir ekonomiye geçişi desteklemek için ana akım finansmanı harekete geçirmek olan, dünya çapında bir merkez bankaları ve denetçiler ağı olan Finansal Sistemi Yeşillendirme Ağı'na (NGFS) katıldı.

 

Eurosystem'in bir üyesi olarak KMB, diğer hususların yanı sıra, avro cinsinden parasal olmayan politika portföylerinde (NMPPs) sürdürülebilir ve sorumlu yatırım ilkelerinin uygulanmasına yönelik ortak bir çerçevenin tanımlanması için çaba sarf ediyor.

 

KMB, Avrupa İklim Yasası'nda tanımlanan Paris Anlaşması ve AB iklim nötrlüğü hedefleri doğrultusunda avro cinsinden NMPP'lerini karbonsuzlaştırmayı hedefliyor. Ana hedef, Avrupa ekonomisinin ve toplumunun 2050 yılına kadar iklim nötr hale gelmesi ve küresel sıcaklık artışının 2°C'nin çok altında sınırlandırılması ve Paris Anlaşması ile uyumlu olarak 1,5°C'de tutulması için çaba gösterilmesi.

 

KHA/NST/MHY/2023 

 

Kıbrıs Haber Ajansı