Komisyon, pazartesi günü açıkladığı ihlâl kararları paketinin bir parçası olarak, içme suyu ve sınır ötesi şirket faaliyetlerine ilişkin direktifleri iç hukuka yansıtan ulusal tedbirleri zamanında bildirmediği için Kıbrıs'a resmî bildirim mektupları gönderdi.

Son pakette, çevre, iç pazar, sanayi, girişimcilik ve Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), göç, içişleri, güvenlik birliği ve adalet alanlarında altı AB direktifine ilişkin tam uyum tedbirlerini henüz bildirmemiş olan 25 üye devlet yer alıyor. Kıbrıs'a iki direktifle ilgili resmî bildirim mektupları gönderildi.

İlgili üye devletlerin resmî bildirim mektuplarına yanıt vermeleri ve iç hukuka aktarımlarını tamamlamaları için iki ay süreleri bulunuyor; aksi takdirde Komisyon, AB Adalet Divanı önünde olası bir davanın açılmasından önceki son adım olan gerekçeli bir görüş yayınlamaya karar verebilir.

 

İçme suyu

----------

 

Komisyon, güncellenmiş güvenlik standartlarını içeren (AB) 2020/2184 sayılı Direktifi (İçme Suyu Direktifi) çerçevesinde tüm su tedarik zincirinde kalite risklerinin belirlenmesi ve yönetilmesi için bir metodoloji geliştirerek yeni ortaya çıkan maddelere ilişkin bir izleme listesi oluşturdu. Ayrıca, içme suyu ile temas halinde kullanılacak ürünler için uygunluk hükümleri belirledi.

Yeni direktif, AB'de dağıtım sırasında arıtılmış suyun ortalama %23'ünün kaybolması sorununu ele alıyor. Direktif ayrıca, üye devletlerin herkes için ve özellikle de hassas ve marjinal gruplar için içme suyuna erişimi iyileştirmesini ve sürdürmesini gerektiren yeni hükümler içeriyor.

Üye devletler, bu yeni AB hükümlerini 12 Ocak 2023 tarihine kadar ulusal sistemlerine aktarmak ve ulusal aktarım tedbirlerini Komisyon'a bildirmekle yükümlü.

Bugüne kadar Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Almanya, Estonya, İrlanda, Yunanistan, Hırvatistan, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Malta, Avusturya, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, Finlandiya ve İsveç, belirlenen son tarihe dek Direktifi iç hukuka yansıtan ulusal tedbirleri bildirmediler. Bu nedenle bu ülkelere resmî bildirim mektupları gönderiliyor.

 

Şirketler hukuku

-------

 

Kasım 2019'da (AB) 2019/2121 sayılı Direktif, (AB) 2017/1132 sayılı Direktifte değişiklik yaparak şirketlerin uyumlaştırılmış AB kuralları çerçevesinde sınır ötesine taşınmasına yardımcı olacak yeni kurallar belirledi. Bu yeni kurallar, şirketlerin Tek Pazar içinde birleşmesini, bölünmesini veya taşınmasını kolaylaştırırken, istismara karşı güvenceler sağlayacak ve çalışanların haklarının iyi korunmasını güvence altına alacak.

Üye devletlerin Direktifi ulusal mevzuatlarına aktarmaları ve 31 Ocak 2023 tarihine kadar Komisyona bildirmeleri gerekli. Aşağıdaki Üye devletler, Direktifi iç hukuklarına aktaran ulusal tedbirleri bildirmedi: Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, İrlanda, Yunanistan, İspanya, Fransa, Hırvatistan, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Avusturya, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya ve Slovakya.

KHA/NST/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı