İçişleri Bakanı Konstantinos İoannou göç akımlarını azaltmak amacıyla, diğer göç yolları için hazırlanan planlarını örnek alan Doğu Akdeniz için Avrupa Eylem Planına odaklanıldığını açıkladı. İçişleri Bakanı Kıbrıs'a yönelik göç akımlarının %95'inin Türkiye kaynaklı olduğunu belirtti.

Demografiyle ilgili komite toplantısında konuşan İoannou, "Bence sorunumuzu esasen çözecek en önemli eylem, Türkiye ile bir iletişim kanalı olmadığı ve akışların %95'inin Yeşil Hat üzerinden olduğu gerçeğinden hareketle AB'den alacağımız yardımdır" dedi.

Selefinin bu konuda yaptığı çalışmaları takdir eden İoannou, geçtiğimiz şubat ayında üzerinde mutabakata varılan Doğu Akdeniz Eylem Planının geliştirilmesine odaklanıldığını belirtti. Ayrıca benzer eylem planlarının AB tarafından diğer göç rotalarında uygulandığı yerlerde önemli sonuçlar elde edildiğini belirtti.

"Dikkatimizi Eylem Planının içeriğinin ne olacağına odaklandırıyoruz" diyen İoannou, planın hazırlanmasının zamanlamasının da önemli olduğunu belirtti.

İoannou, Lefkoşa'nın nihaî pozisyonunu belirlemek üzere Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ile de görüşeceğini belirterek "Amaç, önümüzdeki birkaç gün içinde kendi görüşlerimiz kesinleştiğinde, bunların diğer devletlere iletilmesi ve ne zaman uygulanacağı konusunda baskı uygulamaya başlamamızdır" dedi.

 

İçişleri Bakanı'nın paylaştığı rakamlar

-----------------

 

AB'nin Kıbrıs ile dayanışmasına da değinen İoannou, geçen yılki göçmen akımının 21.500 seviyesinde olduğunu, bunun ülke nüfusunun %6'sını temsil ettiğini, diğer ülkelerde ise bu oranın %1 civarında olduğunu ve Akdeniz'deki göç akımının toplam akışların %50'sini oluşturduğunu açıkladı.

"Eğer dayanışmadan bahsediyorsak, bunun pratikte de karşılığı olması gerekir" diyen Bakan, geri dönüşlerle ilgili olarak geçen yıl 7.500, bu yılın ilk çeyreğinde ise 1.900 dönüş olduğunu söyledi.

Gönüllü Geri Dönüş Ofisi'nin güçlendirildiğini kaydeden İoannou, ancak ikili geri dönüş anlaşmaları konusunda bir engel olduğunu ve bu amaçla etkilenen devletlerle ortak AB anlaşmalarının görüşülmesi gerektiğini belirtti.

İoannou, Avrupa ülkelerinde uygulanan gönüllü yeniden yerleştirme programının geçen yıl sadece 100 kişiyi kapsadığını ve "işe yaramadığını" belirterek, beş Akdeniz üye ülkesi (MED5) tarafından desteklenen yeniden yerleştirmenin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İoannou aynı zamanda Kıbrıs'taki kabul sisteminin geçen yıl büyük bir baskı altında kaldığını da sözlerine ekledi. Pournara Kabul Merkezinin önümüzdeki ekim ayına kadar 25 milyon avro maliyetle yenilenmesi planlanırken, Menoya'daki 800 yer kapasiteli taşınma öncesi merkez için ise iki yıl sürecek bir proje ihalesine çıkılacak.

Bakan ayrıca, geçici bir merkez olarak yer bulmak için çaba sarf edildiğini ancak çeşitli kurumlar tarafından belirlenen standartlar ve güvenlik meseleleri nedeniyle bu meselenin askıda olduğu mesajını verdi.

 

Personel alımına gidiliyor; 30.000 başvuru beklemede

-------------

 

İoannou konuşmasında ayrıca, iltica başvuruların incelenmesi sürecini hızlandırmak zorunda olduklarını belirtti.

İçişleri Bakanı aylık bazda değerlendirilen başvuru sayısının 1.200'den 2.000'ne çıkarılması için yeni personel alım sürecinin başlatıldığını da açıkladı.

İoannou, hâlihazırda değerlendirme sırası bekleyen 30.000 başvurunun olduğunu kaydetti.

 

KHA/NST/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı