Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou ve çarşamba günü görüştüğü Fransız yetkililer, iki ülke arasında güvenlik, savunma, enerji, turizm, ticaret ve eğitim gibi kilit sektörlerdeki stratejik iş birliğini ve bunların daha da derinleştirmesi gerektiğini belirttiler.

Temsilciler Meclisinden yapılan basın açıklamasında, Demetriou’nun Kıbrıs'ın Fransa Büyükelçisi Pavlos Kombos eşliğinde Paris’te görüşmeler yaptığı kaydedildi.

Annita Demetriou Fransa Ulusal Meclisi'nde, Fransa Ulusal Meclisi Başkanı Yaël Braun-Pivet ile Dışişleri Komitesi Ulusal Meclis Başkanı Jean-Louis Bourlanges ve Fransa-Kıbrıs Dostluk Grubu Başkanı Laurent Alexandre ile Fransa dışında yaşayan Fransızların temsilci yardımcısı  Meyer Habib'in katılımında bir görüşme gerçekleştirdi.

Senato Başkanı Gérard Larcher ile yapılan toplantıda da Parlamentolar Arası İş Birliği ve Dostluk Gruplarından Sorumlu Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Loïc Hervé, Dışişleri, Savunma ve Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı Cédric Perrin, Fransa Senatosu Fransa-Kıbrıs Dostluk Grubu Başkanı Samantha Cazebonne ve Avrupa İşleri Komitesi Üyesi Pascale Gruny hazır bulundular.

Annita Demetriou, Meclis ve Senato Başkanlarıyla görüşmesinden önce Fransız Parlamentosu'nun iki Meclisinin ziyaretçi defterlerini imzaladı.

Temsilciler Meclisi Başkanı, Dışişleri Komitesi Başkanı Cédric Perrin ve Dışişleri, Savunma ve Silahlı Kuvvetler Komitesi üyeleriyle de bir toplantı yaptı; Fransa Ulusal Meclisi Fransa-Kıbrıs Dostluk Grubu Başkanı Laurent Alexandre ve üyeler Meyer Habib ve Sophie Mette ile ayrı ayrı görüştü.

Görüşme ve toplantılarda iki ülke arasında ortak ilke ve değerlere dayalı mükemmel düzeydeki ilişkiler ve stratejik iş birliği vurgulandı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Demetriou, Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ve Avrupa ilke ve değerleri ile uluslararası hukuka uygun olarak çözülmesi çabalarında, Avrupa'nın önde gelen gücü ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimî üyesi olarak Fransa'ya uzun vadeli desteğini Kıbrıs ve Kıbrıs halkının takdir ettiğini belirtti.

Annita Demetriou ayrıca Avrupa Birliği’nin (AB) Crans Montana'da kaldıkları yerden Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlatılması hedefine olan bağlılığının altını çizdi; Türk tarafının iki devletli çözüm isteğinin kabul edilemeyeceğini, Türkiye'nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ni (MEB) ve Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarını sürekli ihlâl etmesinin açıkça kınanması; Ukrayna, Orta Doğu, Dağlık Karabağ için bilinen tutumun Kıbrıs Cumhuriyeti’ne de uygulanması, çifte standarttan kaçınılması gerektiğine dikkat çekti.

Görüşmelerde iki ülke arasında güvenlik, savunma, enerji, turizm, ticaret ve eğitim gibi kilit alanlarda gelişen stratejik iş birliğinin memnuniyetle karşılandığı ifade edildi; bu iş birliğinin daha da derinleştirilmesi gerektiğine işaret edildi; Doğu Akdeniz bölgesinde barış, istikrar ve güvenlik koşullarının sağlanması yönündeki ortak vizyonun altı çizildi.

Temsilciler Meclisi’nin basın açıklamasında, Fransız yetkililerin, istikrarsız bölgede güvenlik ve istikrar unsuru olan Kıbrıs'ın önemli rolüne dikkat çektikleri, Kıbrıs'ın Fransa için stratejik açıdan önemli bir ortak olduğunu vurguladılar.

Annita Demetriou da “Demokrasiye daha fazla yatırım yapmamız; ortak ilke ve değerlerimizi savunmak için güçlerimizi birleştirmemiz gerekmektedir. Fransa'nın bu yönde öncü rolüne güveniyoruz” şeklinde konuştu.

Demetriou göç konusunda da Orta Doğu'daki alevlenmenin yanı sıra Türkiye'nin düzensiz göçmenleri araçsallaştırması nedeniyle Kıbrıs'ın karşı karşıya olduğu özel zorluklara değindi. Ayrıca, Avrupa Birliği düzeyinde, tüm üye ülkeler arasında dayanışma ve adil sorumluluk paylaşımına dayalı ortak ve net bir pozisyona varılması gerektiğinin altını çizdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı, tarihin doğru tarafında kalmak, ilke ve değerlerin dolayısıyla Avrupa yapısının kendisini savunmak gerektiğini söyledi.

Annita Demetriou çarşamba günü öğleden sonra ise Temsilciler Meclisi Başkanı Gérard Larcher adına kendisini karşılayan Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Sophie Primas ile Fransa Senatosu’nun oturumuna katıldı.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı