Hükûmet Sözcüsü Constantinos Letymbiotis çarşamba günü yaptığı açıklamada, Gazze'de insanî yardım için bir deniz koridoru oluşturma planının aşamalarının parçası olan alt yapının cuma günü Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından ziyaret edileceğini söyledi.

Letymbiotis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bir gazetecinin İsrail basınında çıkan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Kıbrıs üzerinden Gazze’ye insanî yardım göndermeye ilgi duyduğuna ilişkin bir haberin ardından Gazze'ye insanî yardım koridoru konusunda herhangi bir gelişme olup olmadığıyla ilgili bir soruya, “bu konuya ilgi duyulduğu” yanıtını verdi.

Letymbiotis, bölge ve ötesindeki devletlerin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) üyesi devletlerin ve AB kurumlarının Gazze'ye insanî yardım ulaştıracak deniz koridoru planlamasına olan ilgisinin arttığını kaydetti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Bayan von der Leyen'in Kıbrıs'ı ziyaret edeceğini ve cuma günü Cumhurbaşkanı Nicos Christodoulides ile planlamanın bazı aşamalarının parçası olan alt yapıları ziyaret edeceğini sözlerine ekleyen Hükûmet Sözcüsü’ne göre, von der Leyen'in perşembe akşamı Ada’ya gelmesi bekleniyor.

Hükûmet Sözcüsü, von der Leyen'in ziyaretine ilişkin ayrıntılı programın perşembe günü açıklanacağını ve aynı günün akşamı Cumhurbaşkanı'nın Avrupa Komisyonu Başkanı onuruna özel bir akşam yemeği vereceğini kaydetti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın deniz koridoru konusunda yaptığı açıklamaları yorumlayan Hükûmet Sözcüsü, deniz koridorunun yalnızca Gazze'deki sivil halka insanî yardım sağlamayı amaçladığının "kesin olduğunu" söyledi. "Başından beri amacımız; Gazze'deki sivil halka, büyük ve kitlesel bir insanî kriz yaşanırken insanî yardımın engelsiz bir şekilde ulaştırılması için tek yönlü bir deniz koridoru idi" diyen Letymbiotis, bu girişimin yegâne amacının bu olduğunu da sözlerine ekledi.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı