Çarşamba günü Lefkoşa'da Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası (Cyprus Chamber of Commerce and Industry, CCCI) tarafından düzenlenen "Kıbrıs-Estonya İş Forumu"na katılan Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, Kıbrıs'ın Estonya'dan gelen yatırımlar için önemli bir destinasyon olduğunu ve Estonyalı ve Kıbrıslı işletmeler arasında birçok iş birliği alanı bulunduğunu belirtti.

Etkinliğin temel amacı, uluslararası ilişkileri güçlendirmek, Kıbrıslı ve Estonyalı işletmeler arasında Denizcilik, Siber Güvenlik ve Bilgi Teknolojileri alanlarında iş birliğini geliştirmekti.

Estonya Cumhurbaşkanı yaptığı konuşmada, Estonyalıların Kıbrıs'ta iş yapmaktan faydalanabilecekleri birçok alan olduğunu söyledi. Kıbrıs'ın stratejik konumu ve ortak hukuk sistemi tarafından desteklenen iş ortamı nedeniyle önemli bir iş merkezi olduğunu vurguladı.

"Kıbrıs, Estonya için en önemli doğrudan yabancı yatırım destinasyonlarından biridir. Geçen yıl Estonya'nın Kıbrıs'a yaptığı doğrudan yabancı yatırım, Birleşik Krallık’a  yapılan yatırımı aştı."

Estonya ve Kıbrıs'ın AB içinde denizci devletler olmaları nedeniyle birçok benzerlik taşıdıklarını belirten Cumhurbaşkanı, denizciliğin iki devlet arasındaki iş birliğinin güçlendirilebileceği alanlardan biri olduğunu kaydetti. Ayrıca, her iki ülkenin de dijital girişimciliğe değer verdiğini, bunun da üretkenliği ve dolayısıyla karlılığı artırmaya yardımcı olduğunu söyledi.

Estonya'nın dijitalleşme konusunda çok fazla deneyime sahip olduğunu vurgulayan konuk devlet başkanı, "Kamu hizmetlerimizin çoğunu dijitalleştirdik ve asla kâğıt üzerinde var olmayacak hizmetler geliştiriyoruz," mesajını vererek Estonyalı şirketlerin bu bilgiyi ihraç ettiklerini ve bu deneyimi Kıbrıslılarla da paylaşmaya her zaman hazır olduklarını belirtti.

Kıbrıslı iş insanlarının, Kuzey Avrupa'da iş yapmakla ilgileniyorlarsa, Estonya'yı ziyaret etmeye davet etti.

Ardından Denizcilik Müsteşarı Marina Hadjimanoli bir konuşma yaparak Kıbrıs'ta denizcilik sektörünün gelişimine yönelik fırsat ve beklentileri vurguladı.

Araştırma, İnovasyon ve Dijital Politika Müsteşarı Nikodimos Damianou ile Araştırma ve Teknolojiden Sorumlu Başbilimci Dimitris Skourides, Kıbrıs'ın ekosistemine değinerek, ülkenin araştırma, teknoloji ve inovasyon alanında yükselen bir merkez olma potansiyelini vurguladılar.

CCCI Başkanı Stavros Stavrou, açılış konuşmasında AB üyesi olan Kıbrıs ve Estonya arasındaki stratejik ortaklığın altını çizerek, çeşitli sektörlerde uzun vadeli iş birliği ve iş fırsatlarının teşvik edilmesi için bu sinerjilerden yararlanılması gerektiğini belirtti.

Bunu, Estonya'nın iki seçkin temsilcisi Riina Palu ve Merit Kindsigo'nun, Estonya Denizcilik Kümelenmesi'nin faaliyetleri ve ortaklıklar geliştirme fırsatları üzerine yaptıkları sunum izledi.

Etkinlik, Estonya Cumhurbaşkanı'na eşlik eden 11 şirket tarafından ürün ve hizmetlerin kısa bir sunumuyla sona erdi.

CCCI'den yapılan açıklamaya göre, forum sırasında denizcilik, siber güvenlik ve bilişim sektörlerinden Kıbrıslı ve Estonyalı şirketler arasında özel görüşmeler de gerçekleşti.

İş Forumu'na iş ve bilim dünyası ile kamu sektöründen temsilciler katıldı.

KHA/MC/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı