Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, çarşamba günü Eski Lefkoşa'daki ateşkes hattı boyunca yürüyüş yaparken Kıbrıs'ın yeniden birleşme anının gelmesini temenni etti.

 

Estonya Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ve eşleriyle birlikte öğleden sonra Lefkoşa Belediye Binası'nı ziyaret etti ve ardından Lefkoşa Belediye Başkanı Konstantinos Yiorkadjis tarafından ateşkes hattı boyunca Ledra Caddesi'nde gezdirildiler.

 

Estonya Cumhurbaşkanı ziyaretin sonunda yaptığı açıklamada, "Yeşil Hat'ın varlığı ve insanların barış içinde yaşayabileceği (birleşik) bir adaya sahip olmamamız üzücü" dedi ve "bu anın geleceğine dair umudunu" dile getirdi.

 

İki Cumhurbaşkanı eşleriyle birlikte Lefkoşa Belediye Binası'nın çatısındaki seyir terasına çıktılar ve buradan işgal altındaki Lefkoşa'yı gözlemleme fırsatı buldular. Daha sonra ateşkes hattı boyunca Ledra Caddesi'nde yürüdüler ve ardından Eski Belediye Pazarı binasında yer alan CYENS Mükemmeliyet Merkezi'nin önünden geçtiler. Ziyaret, yakınlardaki bir kafede geleneksel limonata ikramıyla sona erdi.

 

Lefkoşa Belediye Başkanı Konstantinos Yiorkadjis CYENS'e yaptığı açıklamada, ziyaret sırasında Estonya Cumhurbaşkanı ve heyetine bölgenin tarihsel önemini ve zaman içinde nasıl şehrin merkezi hâline geldiğini anlattığını belirtti. "Devam eden işgal sorununu kendi gözlerimizle görmek için Belediye Binası'ndaki Gözlemevi'ni ziyaret ettik. Ledra Caddesi'nde yürüdük ve Ölü Bölge'yi gördük," diye ekledi ve aynı zamanda Estonya Cumhurbaşkanı'na "işgal altındaki Lefkoşa'nın Belediye Başkanı Mehmet Harmancı ile iki toplum arasında güven inşa etmek için çok ciddî çabalar sarf edildiğini" anlattığını aktardı.

 

Lefkoşa Belediye Başkanı, "Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasında günlük iş birliğinin yapıldığı CYENS Mükemmeliyet Merkezi de bunun iyi bir örneğidir" dedi.

 

KHA/ΙΜ/NST/MHY/2024

 

Kıbrıs Haber Ajansı