Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi Başkan Yardımcısı ve Yolsuzlukla Mücadele Özel Temsilcisi Irene Charalambidou, gazetecilerin ve muhabirlerin korunması konusunu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) yolsuzlukla mücadele ve şeffaflığın desteklenmesine ilişkin Dünya Forumu'nda gündeme getirdi.

Temsilciler Meclisinden yapılan açıklamaya göre Charalambidou, gazetecilerden yolsuzluk vakalarının ortaya çıkarılmasına yardımcı olmaları istenirken, daha sonra açıkta bırakıldıklarına ve kendileri ile ailelerinin hayatlarına yönelik tehditlerle karşı karşıya kaldıklarına dair kanıtlar bulunduğunu söyledi.

Yapay zekâ alanındaki ilerlemelere de değinen Charalambidou, kolluk kuvvetleri tarafından kullanılabilme potansiyeli olsa da aynı zamanda yapay zekânın mali ve diğer suçların işlenmesi için önemli uzmanlık araçları sağladığına dikkat çekti.

Toplantılar sırasında Charalambidou'nun yolsuzlukla mücadelenin yetersizliğinden kaynaklanan demokrasi, hukukun üstünlüğü, güvenlik ve istikrara yönelik tehditlerin altını çizdiği de belirtildi.

AGİT katılımcısı devletlerle ilgili olaraksa Charalambidou, Ulusal Parlamentoların yolsuzlukla mücadele ve ulusal mevzuatın iyileştirilmesi alanında oynayabileceği kilit rolü vurguladı.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı