Cumhurbaşkanı Nicos Christodoulides, Vergi Reformu Danışma Komitesinden reformun tamamlanmasını hızlandırmasını istedi.

Perşembe sabahı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Vergi Reformu Danışma Komitesini kabul eden Cumhurbaşkanı Christodoulides’e, vergi reformu hazırlıkları hakkında bilgi verildi.

Toplantının ardından konuşan Maliye Bakanı Makis Keravnos, vergi reformu projesinin planlandığı gibi ilerlemesinden hükûmetin duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Maliye Bakanı, vergi reformunun amacının girişimciliği teşvik etmek, hane halkına rahatlık sağlamak, güçlü bir sosyal unsura sahip olmak ve gelirin eşit dağılımına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

Vergi reformunun her türlü vergi kaçakçılığı ve vergiden kaçınmayla mücadele etmeyi amaçladığını, mali açıdan tarafsız olacağını kaydeden Keravnos, sonuçların mümkün olan en kısa sürede alınması için Kıbrıs Üniversitesinden mümkün olduğu kadar hızlanmasını istediklerini bildirdi.

Vergi reformunun tamamını gerçekleştirmeyi üstlenen Kıbrıs Üniversitesi Ekonomi Araştırma Merkezi (ERC) adına konuşan ekonomist George Syrichas, Cumhurbaşkanı’na vergi reform projesinin ilerleyişi ve sonraki adımlar hakkında bilgi verildiğini belirtti.

Vergi reformunun ilk altı aşamasının neredeyse tamamlandığını, Kıbrıs ekonomisinin çeşitli paydaşlarıyla kapsamlı istişarelerin yapıldığını ve yapılmaya devam ettiğini kaydeden Syrichas, “Cumhurbaşkanı vergi reformuna nasıl baktığını bizimle paylaştı ve bunun Kıbrıs ekonomisinin rekabet gücüne katkı sağlamasını, yatırım dostu bir sistem olmasını beklediğini, vergi reformunun sosyal uyumu sürdürmesini beklediğini, mümkünse eşitsizlikleri de azaltmasını istedi” dedi.

Cumhurbaşkanına kendilerine vermiş olduğu parametrelerin vergi reformuna dâhil edileceğine dair güvence verdiklerini açıklayan Syrichas, Cumhurbaşkanı’nın vergi reformunu mümkün olduğu kadar hızlandırmalarını, çalışmalarını mümkün olduğu kadar erken tamamlamalarını istediğini, mümkün olduğunca ileri götürmeye çalışacaklarını söylediklerini anlattı.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı