Avrupa Komisyonu Mario Nava'nın İstihdam Genel Müdürlüğüne atandığını duyurdu. Nava, Komisyonun Yapısal Reform Desteği Genel Müdürlüğü (DG REFORM) görevinden ayrılırken, portföyünde Kıbrıs Türk toplumunu desteklemeye yönelik tedbirler de yer alıyordu. Komisyon, Nava'nın görev süresi boyunca Genel Müdürlüğün Kıbrıs çözümünü destekleme konusunda "somut ilerleme" kaydettiğini belirtti.

Nava'nın yeni görevine başlama tarihinin daha sonraki bir aşamada belirleneceği kaydedilirken, yerine atanacak kişinin ismi henüz açıklanmadı.

Açıklandığı üzere Komisyon, Nava'yı İstihdam, Sosyal İşler ve İçerme Genel Müdürlüğü'nün (DG EMPL) başına hizmetin menfaatleri doğrultusunda transfer ediyor. DG EMPL, AB'nin istihdam ve sosyal politikalarından ve küreselleşme, Avrupa'nın yaşlanan nüfusu ve sosyal değişimin getirdiği zorlukların ele alınmasından sorumlu.

Açıklamada, Nava'nın Komisyon'daki 10 yıllık kariyeri boyunca "karmaşık politika zorlukları karşısında yenilikçi çözümler" formüle ettiği ve "büyük ölçekli teknik ve danışmanlık projelerini" başarıyla yönettiği belirtildi. İtalyan yetkili Haziran 2020'den bu yana DG REFORM'dan sorumluydu.

DG REFORM'un özellikle son dönemdeki rolü, çeşitli alanlardaki politikaların uygulanmasında üye devletlere destek olmak oldu. Bu bağlamda, Nava'nın çeşitli üye devletlerde ekonomik ve sosyal kalkınma reformlarını destekleyen 1200'den fazla özel teknik yardım programının müzakere edilmesi ve uygulanmasından sorumlu olduğu belirtildi.

Kıbrıs ile ilgili olarak açıklama, Nava'nın görev yaptığı dönemde REFORM Genel Müdürlüğünün "Kıbrıs Türk toplumuna destek ve Yeşil Hat üzerinden ticarete ilişkin tüzüğün uygulanması da dâhil olmak üzere Kıbrıs'ta çözüm konusunda somut ilerleme kaydettiğini" belirtiyor.

Açıklamaya göre İtalyan yetkili "AB kurumları ve ulusal makamlar genelinde çok sayıda aktör ve paydaşla geniş bir yelpazede güvenilir ilişkiler" tesis etti.

Nava'nın özgeçmişinde Finansal İstikrar, Finansal Hizmetler ve Sermaye Piyasaları Birliği Genel Müdürlüğünde (DG FISMA) "yatay politikalar" direktörlüğü, finansal sistem denetimi ve kriz yönetimi direktörlüğü ve aynı genel müdürlükte finansal kurumların düzenlenmesi ve ihtiyatî denetimi direktörlüğü gibi görevler yer alıyor. Ayrıca eski Komisyon Başkanı Romano Prodi'nin danışman ekibinin bir üyesi ve eski Rekabet Komiseri Mario Monti'nin ofisinin bir üyesiydi.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı